Saudi-Arabië hard op weg zelfvoorzienend te worden

Saudi-Arabië is bezig met een enorme transformatie op agrarisch gebied. De Golfstaat wil zelfvoorzienend worden en heeft zelfs al een overproductie bereikt bij een aantal landbouwproducten.

Saudi%2DArabi%C3%AB+hard+op+weg+zelfvoorzienend+te+worden
© ANP

Er zijn in het land de afgelopen jaren weinig problemen geweest als het gaat om voedselzekerheid. Door een sterke financiële positie hebben de Saoedi’s altijd de middelen gehad om voedsel te importeren. Saudi-Arabië wil echter af van deze afhankelijkheid, door bijvoorbeeld prijsschommelingen en wisselende politieke verhoudingen kan de voedselvoorziening onvoorspelbaar zijn.

Het land heeft absolute zelfstandigheid hoog in het vaandel staan, dit past goed bij de ambitie om zelfvoorzienend te worden. Saudi-Arabië wil met kennis uit andere landen haar landbouwsector naar een nieuw niveau tillen, vooral met expertise op het gebied van irrigatie, ontzilting, tuinbouw en gewassen die goed bestand zijn tegen zout water.

Daarnaast wilt Saudi-Arabië meer kennis vergaren wat betreft efficiëntie bij vee en informatie over pluimvee in het algemeen. Nederlandse ondernemingen zijn ook al bezig om hun steentje bij te dragen bij het delen van kennis. Volgens de RVO zijn er al meerdere samenwerkingsverbanden afgesloten.


Enorme groei landbouw

Het landbouw-BPP (bruto binnenlands product) groeide van 19,5 miljard euro in 2021 naar 27,5 miljard euro in 2022. Dit is een toename van zo’n 35 procent. In 2021 groeide de sector ook al met bijna 8 procent. Het Koninkrijk bedacht om de groei te stimuleren een fonds: het Agricultural Development Fund.

Zij verstrekken leningen aan projecten die bijdragen aan de modernisering van de sector. In 2015 werd er slechts 125 miljoen euro uitgeleend, in 2022 is dit bedrag fors toegenomen naar 1,75 miljard. Bij de productie van dadels, melkproducten en eieren is er zelfs al een overschot te zien. Het land kan een deel van de productie exporteren.

Deze verandering past goed bij de ambitie van het Aziatische land om haar economie diverser te maken. Ook bij de productie van bijvoorbeeld aardappelen, pluimvee en rood vlees is het land minder afhankelijk geworden. Zo produceert Saudi-Arabië 80 procent van de aardappelen die in het land worden geconsumeerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer