Clash Van der Plas en Rutte over stikstofonderzoek

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas is tijdens het debat over de miljoenennota in aanvaring gekomen met demissionair premier Mark Rutte. Het Kamerlid vindt dat het kabinet veel te laconiek reageert op de uitkomsten van het recente UvA-onderzoek.

Clash+Van+der+Plas+en+Rutte+over+stikstofonderzoek
© Dirk Hol

Het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) toont aan dat het overgrote deel van de stikstofemissie van veehouderijen in de stikstofdeken terechtkomt en dat maar een klein deel als depositie vlak bij het boerenbedrijf neerslaat. Van der Plas ziet in die uitkomst aanleiding om de piekbelastersaanpak rondom Natura 2000-gebieden stop te zetten. BBB ziet liever een brede opkoopregeling voor alle boeren die vrijwillig willen stoppen.

In het debat haalde Van der Plas het interview met stikstofminister Christianne van der Wal aan bij WNL op Zondag. Daarbij legde de bewindsvrouw de nadruk op stikstofreductie in de stikstofdeken en dat het opkopen van piekbelasters daaraan bijdraagt.Tevens verwees het Kamerlid naar een artikel in het FD donderdag waaruit blijkt dat de stikstofproblematiek nauwelijks invloed heeft gehad op de uitgifte van bouwvergunningen. 'En ondertussen dendert het beleid maar door', aldus een geagiteerde Van der Plas.


Houdt vast aan koers

Rutte ziet in het UvA-onderzoek geen aanleiding om bij de stikstofaanpak van koers te veranderen. De demissionair premier houdt vast aan de lijn met piekbelastersaanpak en de NPLG-gebiedsprocessen. 'Uit het UvA-onderzoek blijkt dat de metingen in lijn zijn met de modellen van het RIVM.'


Dit bondige antwoord leidde bij Van der Plas tot irritatie. 'Dit zijn serieuze problemen voor duizenden boeren, terwijl we niet weten waar de ammoniak neerslaat.' Waarop Rutte pareerde door te zeggen dat BBB 'niet het monopolie heeft op mensen met problemen'. 'Laten we stoppen met elkaar de maat te nemen. Het stikstofprobleem heeft een enorm effect op boeren, bedrijven en mensen in het hele land.'


Motie generaal pardon

Woensdag tijdens de eerste termijn van de Kamer vroeg Van der Plas om een generaal pardon voor PAS-melders en interimmers. In de tweede termijn met Rutte kwam dit donderdag niet ter sprake. Wel gaat BBB hierover een motie in dienen, laat Van der Plas weten.Voormalig bestuursvoorzitter van Wageningen University en destijds voorzitter van het Landbouwcollectief Aalt Dijkhuizen regeert op X (Twitter) op het artikel in het FD dat Van der Plas tijdens het debat ter sprake bracht. Wat hem betreft kan de frame 'koeien of huizen' die in de stikstofdiscussie is gebezigd van tafel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer