Eerste aandelen telersvereniging Prominent verkocht

Voor het eerst heeft een stoppende tomatenteler zijn aandelen in coöperatie Prominent doorverkocht aan een andere teler. Sinds 2018 zijn de leden mede-eigenaar van telersvereniging Prominent door de omvorming van een traditionele naar een coöperatie op aandelen.

Eerste+aandelen+telersvereniging+Prominent+verkocht
© Twan Wiermans

Frank Dekker, één van de leden van Prominent, heeft dit jaar zijn bedrijf Dekker Glascultures in het Noord-Hollandse Wervershoof verkocht aan zijn buurman en stopt daardoor het volgend seizoen met tomaten telen. Behalve zijn bedrijf wilde Dekker ook zijn opgebouwde aandeel in Prominent verkopen.

Na een biedingsproces binnen de vereniging, zijn de aandelen overgegaan naar tomatenbedrijf The Valley in het Zuid-Hollandse De Lier. Dit is ook een lid van de telersvereniging. Volgens Prominent is deze eerste aandelentransactie een belangrijke stap voor de coöperatie.

Directeur Jack Groenewegen van The Valley stelt dat Prominent door de jaren heen een mooie positie heeft opgebouwd met een belang in diverse teeltbedrijven. De waarde van het aandeel Prominent is in vijf jaar tijd volgens hem dan ook bijna verzevenvoudigd. 'De meerwaarde hiervan zien we nu terug voor de leden.'


Prachtige mijlpaal

De stoppende tomatenteler Dekker meldt dat hij Prominent heeft zien groeien van samenwerken naar samen ondernemen. 'Mooi dat ik nu als eerste lid mijn handtekening onder een koopcontract mag zetten. Dat is een prachtige mijlpaal en fijn om op deze manier een punt achter mijn carrière te zetten.'

In navolging van Prominent is ook afzetcoöperatie Growers United in 2020 een coöperatie op aandelen geworden. Prominent is een van de merken van Growers United voor de verkoop en marketing van tomaten. Een coöperatie op aandelen heeft als voordeel dat bestaande en nieuwe leden de mogelijkheid krijgen om aandeelhouder te worden, meldt Prominent.


Aanspraak op waarde

Het wordt hiermee aantrekkelijker om gezamenlijke investeringen te doen vanuit de coöperatie, stelt de telersvereniging. Doordat de aandelen intern verhandelbaar zijn en waarde vertegenwoordigen, is een bedrijf beter financierbaar.

Ook als een lid zijn bedrijf verkoopt of beëindigt, kan hij aandeelhouder blijven van de coöperatie. Een lid dat liquiditeit zoekt voor zijn onderneming, kan er ook voor kiezen om aandelen te verkopen. Hierdoor maakt hij aanspraak op de opgebouwde waarde in de coöperatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer