Belangstelling voor groen gas groeit in Brabant

De agrarische sector kan met onder andere monomestvergisting een bijdrage leveren aan de klimaat- en energievraagstukken en het terugdringen van de stikstofemissie. Dat stelde Ton van Korven, belangenbehartiger Klimaat & Energie bij ZLTO op een bijeenkomst over groen gas. De groeiende belangstelling voor monovergisting was voor de ZLTO-afdelingen in de Kemper reden deze bijeenkomst te houden.

Belangstelling+voor+groen+gas+groeit+in+Brabant
© David Hilberink

'Met monomestvergisting kan zowel op bedrijfsniveau als op gebiedsniveau integrale verduurzaming gerealiseerd kan worden', legde Van Korven uit. 'Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van emissies van methaan en ammoniak en het sluiten van de mineralenkringlopen. Maar ook het lokaal en regionaal leveren van duurzame energie en het verwaarden van de mest.’

Van Korven refereerde aan de brief over de bijmengverplichting groen gas die minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie vorig jaar naar de Tweede Kamer stuurde. ‘Hierin staat letterlijk dat groen gas een belangrijke bouwsteen is voor een duurzaam en robuust energie-, grondstoffen- en landbouwsysteem.'

De productie en inzet van groen gas helpt om de klimaatdoelen op het gebied van CO2-, methaan- en stikstofreductie te behalen en onafhankelijk te worden van aardgasimport, somt de belangebehartiger op. 'Het vergisten van mest die beschikbaar is binnen de grenzen van een duurzame veehouderij, is volgens Jetten een wenselijke stap die bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland.’

De oproep van Jetten blijft niet niet onopgemerkt bij andere partijen, ziet Van Korven. ‘Groen gas biedt kansen voor de sector. Het is niet voor niets dat grote partijen in de energiemarkt belangstelling tonen voor groen gas. Daarom is het belangrijk om hierin als agrarische sector zoveel mogelijk zelf de regie te nemen en zo maximaal de integrale voordelen naar je toe te halen.’


Opzetten ketens

De komende tijd gaat ZLTO verder aan de slag met mestvergistingketens in samenwerking met boeren, burgers en bedrijven. ‘Inmiddels zijn we onder andere in gesprek met gemeenten Meierijstad, Deurne en Etten-Leur om mogelijkheden op het gebied van monovergisting en mestverwaarding te verkennen.

‘We merken dat partijen behoefte hebben aan concrete praktijkvoorbeelden, zoals Groenewoud Gas in Sint-Oedenrode. Gelukkig komen er steeds meer bedrijven bij. Het belangrijkste is om de koudwatervrees weg te nemen en draagvlak te creëren bij gemeenten en andere belanghebbenden’, constateert Van Korven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer