Aardbeien steeds vaker in kas geteeld

De aardbeienteelt onder glas is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. De opa van Rob van Enckevort uit het Limburgse America was er vroeg bij. Hij had al in 1960 een aardbeienkas.

Telen in een kas zorgt voor meer invloed op de omstandigheden en dus de kwaliteit. Daarnaast kan de productie beter gespreid worden. Het aantal vollegrondsaardbeien neemt dan ook af. Van Enckevort van De Peelkroon zoekt naar manieren om een plant zo te voeden dat die minder vatbaar wordt voor ziektes en plagen. 'We laten wekelijks analyses van het blad maken. Aan de hand daarvan kun je zien waar de behoeften liggen.'

Het bedrijf heeft geen last van het personeelstekort, want aardbeien zijn een prettige teelt om in te werken. 'Het hangt mooi op hoogte. Het is moeilijker om personeel voor de buitenteelten te vinden', weet de teler. Hij levert in het voorjaar en in de zomer veel in eigen land, maar ook Duitsland en Scandinavië. Daaromheen komen zijn aardbeien veel in Engeland terecht.

De consumptie van aardbeien in ons land groeit de laatste jaren fors. 'Daar zit wel een uitdaging, maar veel partijen zijn er goed mee bezig. Door huisverkoop bijvoorbeeld. Ik ben die collega's wel dankbaar voor de rol die zij voor de sector vervullen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer