Emissievrij zachtfruit telen op 1 hectare

Met minder grond en minder belasting voor de natuur toch voorzien in de groeiende voedselbehoefte. Van der Avoird Trayplant in het Noord-Brabantse Molenschot laat zien dat het kan. Door gebruik te maken van een vierlaagse en emissievrije aardbeien- en frambozenteelt heeft het bedrijf minder grond nodig.

Emissievrij+zachtfruit+telen+op+1+hectare
© William Hoogteyling

'De frambozenteelt is normaal gesproken een vollegrondsteelt, er is veel grond voor nodig. Wij pakken dit anders aan door gebruik te maken van een innovatief vierlagensysteem in combinatie met een duurzame energievoorziening en waterhuishouding', zegt eigenaar Peter van der Avoird van het vermeerderingsbedrijf.

'Door dit systeem wordt op een duurzame manier zachtfruit geteeld op 1 hectare met een opbrengst van 240 hectare', vervolgt Van der Avoird. Het bedrijf produceert zo jaarlijks 25 miljoen frambozenplanten en 8 miljoen aardbeiplanten.


Gesloten waterkringloop

Met een moderne kasinrichting 4.0 is de locatie nagenoeg emissieloos. Door een gesloten waterkringloop kan het water dat op de kassen en trayvelden valt worden opgevangen en hergebruikt. Dit gebeurt in een groot waterbassin dat is voorzien van zonnepanelen. Verder heeft het bedrijf geïnvesteerd in een warmte-koudeopslaginstallatie, waardoor het niet meer afhankelijk is van gas.

Om de kennis en kunde te delen met collega's uit de sector, heeft Van der Avoird Trayplant een kenniscentrum en demokas. 'Daarnaast is er niet alleen bij de consument, maar ook binnen het onderwijs veel behoefte aan kennis over waar ons voedsel vandaan komt en hoe dat wordt geproduceerd. Die kennis is schaars en delen we graag', besluit Van der Avoird.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer