Von der Leyen wil 'strategische dialoog' over toekomst landbouw

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft een 'strategische dialoog' aangekondigd over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie (EU). In haar jaarlijkse State of the Union-toespraak hield ze woensdag vast aan de ingeslagen koers van de Europese Green Deal en het klimaatbeleid, inclusief de daaruit voortvloeiende transities.

Von+der+Leyen+wil+%27strategische+dialoog%27+over+toekomst+landbouw
© Europese Unie

In haar jaartoespraak haakte Von der Leyen, zoals verwacht, aan bij het vertrekpunt van de Europese Commissie die in 2019 met de Green Deal een ommekeer in gang zette die niet alleen in de land- en tuinbouw, maar in alle bedrijfstakken aanpassingen vereist. De klimaatverandering maakt volgens haar steeds meer duidelijk 'dat de planeet haar kookpunt heeft bereikt'.

De voorzitter van de Europese Commissie stond uitgebreid stil bij de agrarische voedselproductie. 'Ik ben en blijf ervan overtuigd dat landbouw en natuurbehoud hand in hand kunnen gaan op een manier die in balans is met de natuur.' Zij sprak nadrukkelijk haar waardering uit voor 'onze boeren' en bedankte hen 'voor de productie van ons dagelijkse gezond voedsel'. 'Die taak van de agrarische sector is hét uitgangspunt van het Europese landbouwbeleid', zei ze.


Minder polarisatie

In het landbouwbeleid 'hebben we meer dialoog en minder polarisatie nodig', vindt Von der Leyen. Over haar 'strategische dialoog' gaf ze nog geen concrete bijzonderheden, maar haar opmerking weerspiegelt een recent pleidooi van de Europese agrarische koepel Copa-Cogeca over 'meer overleg en minder opgelegde dictaten'. Ook sluit ze daarmee aan bij soortgelijke pleidooien vanuit haar eigen christendemocratische EVP/CDA-fractie.

De aangekondigde 'dialoog en luisterend oor' werden door de meeste fracties verwelkomd, maar ook werd gewaarschuwd dat zo'n dialoog 'geen praattafel van gevestigde belangenbehartigers mag worden'.

Eerder dit jaar heeft landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski ook al gewezen op de noodzaak van 'nadenken over' een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de periode 2025-2030. Hij vindt dat daar nu al mee moet worden begonnen, vooral omdat de EU al eind dit jaar gaat onderhandelen over mogelijke toetreding van landbouwgigant Oekraïne tot de EU.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer