Wijnstokken in Balkbrug houden van klassieke muziek

Tussen de druivenstokken van Wijngoed en Zorghoeve De Reestlandhoeve in het Overijsselse Balkbrug klinkt sinds deze week weer klassieke muziek. 'We zien echt een opbrengstverbetering en de planten zijn weerbaarder tegen ziektes en schimmels', licht Bas Huisman van de Reestlandhoeve toe.

Bij De Reestlandhoeve klinkt sinds 2015 muziek tijdens het groeiseizoen. Daarnaast zijn er muziektermen verwerkt in de naamgeving van de wijnen, zoals een Reestlander Rapsody of een Reestlander Vivaldi.

'In het eerste jaar nadat we de muziek hadden aangezet zagen we een duidelijke opbrengstvermeerdering bij een van onze rassen. We gingen van 700 liter naar 1.400 liter. We hebben daarna weer de muziek aangezet en zagen positieve effecten in de hele wijngaard. Inmiddels zit het eerdergenoemde ras rond de 4.000 liter.'


Klassieke muziek versus hardrock

Klassieke muziek heeft volgens Huisman een andere trilling dan bijvoorbeeld hardrock. 'Het gaat om het celniveau van de plant. Bij klassieke muziek zie je dat de cel zich mooi ontwikkelt. Bij hardrock slaan de cellen bruin uit en is er bijna geen vorm in te herkennen. Het experiment is ook weleens met kaas gedaan. De kaas die werd gerijpt op hardrock viel helemaal uit elkaar.'

Dankzij de warme zomer werd tijdens de wijnoogst van 2022 meer Nederlandse wijn geproduceerd dan ooit. Toch heeft De Reestlandhoeve geen last van concurrentie, want er is ook meer vraag naar Nederlandse wijn. 'Wij verkopen 90 procent rechtstreeks aan de consument. En zo'n 95 procent van de wijn in Nederland is geïmporteerd, dus er is nog een enorme groeimarkt.'

Hoewel een warme zomer fijn is voor de wijnboer, is klimaatverandering ook een uitdaging. 'De druiven hier zijn geoptimaliseerd voor het Nederlandse klimaat. Het is echt zaak het alcoholpercentage laag te houden. Maar ook het omgaan met de extremen van het weer is een uitdaging.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer