Gelders landbouwgedeputeerde Zoet: geld voor innovatie snel op

De 2 miljoen euro die provincie Gelderland heeft vrijgemaakt om boeren te helpen met het innoveren van hun bedrijf, is waarschijnlijk snel op. Dat zegt gedeputeerde voor landbouw en stikstof Harold Zoet van de BoerBurgerBeweging.

Gelders+landbouwgedeputeerde+Zoet%3A+geld+voor+innovatie+snel+op
© Studio Van Assendelft

Naast de 2 miljoen voor innoveren heeft de provincie ook 2 miljoen voor bedrijfsverplaatsing en 2 miljoen euro voor afbouwen van boerenbedrijven beschikbaar gesteld. Met die 6 miljoen euro in totaal kan de provincie niet veel boeren helpen. Het gros van de 3.000 piekbelasters, 1.800, is gevestigd in Gelderland. Om de transitie in goede banen te leiden, heeft de provincie veel geld nodig.

Buiten het geld dat de provincie zelf wil uitgeven, is het nog niet duidelijk hoeveel er vanuit het Rijk bij komt. Voor zijn gebiedsplannen heeft Gelderland om 10 miljard euro gevraagd. Het is de vraag hoeveel er echt uit Den Haag komt. 'Ik weet niet of ik 2 miljard of 4 of 6 miljard krijg', zegt Zoet. In welke mate Gelderland de plannen naar beneden moet bijstellen, is onduidelijk. Demissionair stikstofminister Christianne Van der Wal zegt in gesprek te gaan met de provincies.


Gelderland wil door met de verdere uitwerking van de plannen. Organisaties uit de agrarische sector en natuurorganisaties zijn met elkaar in gesprek over dit onderwerp. Het Gelderse college vindt vooral innovatie voor boeren die door willen van belang.

Door de val van het kabinet is het nog niet duidelijk wanneer de regeling van kracht gaat. Hierdoor kan Zoet er niet voor zorgen dat boeren in Gelderland weten waar ze precies aan toe zijn. Hij vindt het wel fijn dat hij door het extra geld al een begin met het beleid kan maken. Het gebruiken van de 6 miljoen euro moet nog wel door de Provinciale Staten worden toegekend. Dit wordt later deze maand besloten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer