Wetenschappers: Europese regels dierenwelzijn snel herzien

De Europese Commissie moet de regels voor dierenwelzijn in Europa snel up-to-date maken. Die oproep doen onder meer academici, onderzoekers, dierenartsen, wetenschappers en enkele boeren in een open brief aan voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze noemen het huidige dierenwelzijn 'ontoereikend en achterhaald'.

Wetenschappers%3A+Europese+regels+dierenwelzijn+snel+herzien
© Twan Wiermans

De huidige regelgeving is volgens de ondertekenaars niet voldoende om dieren in voldoende mate te beschermen. Ze vinden dat de wetgeving in overeenstemming gebracht moet worden met wetenschappelijk bewijs en maatschappelijke verwachtingen.

Nu de politieke termijn van de huidige Europese Commissie ten einde loopt, vragen de ondertekenaars om de belofte na te komen om de regelgeving als onderdeel van de boer-tot-bordstrategie aan te passen en dit niet uit te stellen.


Nederlandse ondertekenaars

Onder de Nederlandse ondertekenaars horen onder meer hoogleraar Dierenwelzijn Bas Rodenburg van Universiteit Utrecht, hoogleraar Diergedrag Saskia Arndt van Universiteit Utrecht, dierenwelzijnsonderzoeker Marc Bracke van Wageningen University & Research (WUR), dierwetenschapper Maite van Gerwen, senior onderzoeker pluimveewelzijn Ingrid de Jong (WUR), Franck Meijboom, universitair hoofddocent Ethiek van mens-dierinteracties aan Universiteit Utrecht en universitair WUR-hoofddocent Eddy Bokkers.

Volgens de ondertekenaars is aanpassing van de wetgeving niet alleen in het belang van dieren, maar ook voor boeren. Met de nieuwe regels wordt volgens hen het speelveld in de Europese Unie gelijk en is er meer steun voor boeren die overstappen naar systemen die voor beter dierenwelzijn zorgen.

Vijf burgerinitiatieven, waaronder die met de oproep om een einde te maken aan kooihuisvesting en de pelsdierhouderij, tonen volgens de ondertekenaars aan dat de Europese burgers ook verwachten dat er wat gaat gebeuren. 'Om deze redenen achten wij het noodzakelijk dat er snel een geactualiseerd, krachtig en alomvattend voorstel voor de EU-wetgeving voor dierenwelzijn gepubliceerd wordt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer