Vijf soorten bladrammenas met aaltjesresistentie in de maak

Het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (Ilvo) werkt aan vijf soorten bladrammenas met resistentie tegen twee soorten parasitaire aaltjes. Het gaat om het bietencysteaaltje en het wortelknobbelaaltje. De rassen worden naar verwachting vanaf de zomer van 2025 op de markt gebracht.

Vijf+soorten+bladrammenas+met+aaltjesresistentie+in+de+maak
© Koos van der Spek

Veredelaar Tim Vleugels van Ilvo zegt dat de nieuwe bladrammenassoorten tussen de hoofdteelten kunnen worden gezet om aaltjes gericht te bestrijden. 'De nieuwe rassen bieden de mogelijkheid om een geïnfecteerd perceel te reinigen. Onderzoek laat zien dat na één keer inzaaien zo'n 90 procent van de bewuste aaltjes was verdwenen uit de besmette bodem.'

De focus ligt nu op resistentie tegen het bietencysteaaltje en het wortelknobbelaaltje. Dat is bewust. 'Het bietencysteaaltje is een veelvoorkomend probleem in de bietenteelt of de teelt van kruisbloemigen, zoals kolen. De planten worden geïnfecteerd, met een slechte opbrengst tot gevolg', licht Vleugels toe.


Het wortelknobbelaaltje wordt vooral gezien in de groenteteelt. 'En dan specifiek de groenten die consumenten consumeren, zoals worteltjes, aardappelen of spinazie', legt de veredelaar uit. Het aaltje vormt knobbels op de wortel, waardoor die plantendelen niet meer kunnen worden verkocht. 'Niemand wil een aardappel of wortel eten met knobbels. Maar ook bij dit aaltje is opbrengstderving een oprechte dreiging', stelt Vleugels.

Op een proefveld in het Belgische Melle wordt het basiszaad gekweekt dat zaadfirma's uiteindelijk kunnen gebruiken voor vermeerdering. De bedoeling is om de vijf rassen tegen de zomer van 2025 effectief op de Europese markt te brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer