Fritesproducent Agristo breidt uit met nieuwe fabriek in Frankrijk

De Belgische fritesproducent Agristo gaat in het noorden van Frankrijk een nieuwe fabriek voor de verwerking van aardappelen bouwen. Dat meldt het Franse ministerie van Industrie. Met de bouw is een investering van 350 miljoen euro gemoeid. De fabriek moet vanaf 2027 operationeel zijn.

Fritesproducent+Agristo+breidt+uit+met+nieuwe+fabriek+in+Frankrijk
© Haijo Dodde

De fabriek wordt gerealiseerd in een onlangs gesloten productielocatie van suikerproductent Tereos in Escaudoeuvres. 'Deze locatie kent een geschiedenis van 150 jaar in de agrovoedingsindustrie. We zetten die graag voort met een moderne, duurzame productielocatie', stelt co-ceo Hannelore Raes van Agristo bij De Standaard. Idealiter wordt op de locatie 300.000 ton afgewerkt product per jaar geproduceerd. Er zal vooral met Franse aardappelen worden gewerkt.

De keuze om uit te breiden naar Frankrijk is niet vreemd. Frankrijk is voor de fritesproducent de op een na grootste afzetmarkt. Met de nieuwe fabriek kan die markt nog beter worden beleverd en kan verder worden ingezet op export. Bovendien leent de Noord-Franse regio zich uitstekend voor de aardappelteelt en draagt de nabijheid van de Belgische locaties in Wielsbeke, Harelbeke en Nazareth bij aan een vlotte samenhang en grote complementariteit met andere productiefaciliteit.


Groeiambities

Woordvoerder Francesca Derkinderen laat bij Vilt doorschemeren dat Agristo nog meer groeiplannen heeft. Zo zal ook in België worden geïnvesteerd. Derkinderen meldt dat er concrete plannen zijn voor een uitbreiding van de productie op de hoofdlocatie in Wielsbeke. 'Dit zal de eerstvolgende investering voor Agristo worden.'


Behalve in België en straks in Frankrijk is de aardappelverwerker ook actief in Nederland met een productielocatie in Tilburg en India. De jaaromzet bedraagt bijna 900 miljoen euro en er werken circa 1.200 mensen. Eind vorig jaar maakte de verwerker een contractprijs bekend van 17 euro per 100 kilo voor Fontane-aardappelen die afland werden geleverd. Voor fritesgeschikte aardappelen die in de eerste week van juli 2024 worden geleverd, kan dit bedrag oplopen naar 28 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer