Tour de Boer wil bezoekers mee laten voelen met wat er leeft

Zuid-Limburg is het eerste weekend van september het toneel van Tour de Boer. ‘Met ons driedaagse programma willen we de sector in al zijn facetten vol onder de aandacht brengen’, aldus voorzitter Jos Brands van de stichting.

Tour+de+Boer+wil+bezoekers+mee+laten+voelen+met+wat+er+leeft
© George Deswijzen

Het agrarische evenement begint op vrijdagmiddag met een symposium. Dit vindt plaats bij akkerbouwbedrijf Van den Hove aan de Generaal Höf 7 in Termaar.

‘Tijdens het symposium bespreken politieke vertegenwoordigers, beleidsmakers en agrarisch ondernemers uit de regio de actualiteiten en hun kijk op de toekomst van de landbouw in Zuid-Limburg. Verder worden de kansen en uitdagingen voor de sector besproken. Daarmee hopen we onze leden en aanwezige gasten meer duidelijkheid te geven en mee te laten voelen met wat er leeft’, legt Brands uit.

Sprekers als LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg, gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) en algemeen directeur Hans Van de Heuvel van LTO Nederland delen tijdens het symposium hun visie onder leiding van dagvoorzitter Kirsten Paulus.

We hopen de aanwezigen duidelijkheid te geven en mee te laten voelen

Jos Brands, voorzitter stichting Tour de Boer

Daarnaast is er een paneldiscussie met agrarisch ondernemers uit de regio. De middag wordt afgesloten met een borrel. Het symposium is op uitnodiging en aanmelding bij te wonen.

Op dezelfde locatie vindt zaterdagavond een Oogstdankviering plaats, met een heilige mis die om 18 uur begint. Brands: ‘We hopen dat veel van onze leden de ruimte weten te vinden om naar deze mooie traditie toe te komen.’

Als de viering is afgesloten, wordt het podium klaargemaakt voor een gezellige feestavond. ‘Dan kunnen we genieten van een toneelstuk van Ransdaals Amateur Toneel, de toneelclub die ook tijdens het jubileumfeest van de LLTB te zien was. Daarna kunnen we met zijn allen onder het genot van drankje en een lekkere hap gezellig samenzijn en genieten van de optredens van DJ Alex en Marleen Rutten.’


Deelnemer Jean van den Hove van akkerbouwbedrijf Van den Hove in Termaar.
Deelnemer Jean van den Hove van akkerbouwbedrijf Van den Hove in Termaar. © George Deswijzen

De avond is voor leden van de LLTB, het Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) en sponsoren van het AJK. Ook voor deze avond wordt vanuit de organisatie gevraagd dat men zich aanmeld.

Na een gezellige avond kan iedereen zich opmaken voor een agrarische zondag. Dan doet Tour de Boer echt zijn naam eer aan. De organisatie heeft een route uitgestippeld langs vijf boerengezinnen die hun bedrijf openstellen voor iedereen om een kijkje te komen nemen.


Diversiteit aan bedrijven

De bedrijven die dit jaar meedoen zijn pensionstal Scheepers in Banholt, melkveebedrijf Lemlijn in Mheer, biologisch melkveebedrijf De Koeberg in Sint-Geertruid, akkerbouwbedrijf Van den Hove in Termaar en fruitbedrijf Huids in Vilt. ‘We vinden het belangrijk dat burgers zien wat er allemaal komt kijken bij het houden van een boerenbedrijf, maar ook dat collega-ondernemers bij elkaar een kijkje kunnen nemen’, geeft de Tour de Boer-voorzitter aan.

Daar sluiten René Keulen en Claudia van der Tuijn van De Koeberg in Sint Geertruid zich helemaal bij aan. Voor de bezoekers hebben zij die dag een uitgebreid programma samengesteld. ‘We hebben maar liefst elf verschillende marktkramen met onder andere ondernemers hier uit de regio die hun producten laten proeven, de Biomarkt van Limbio, Natuurrijk Limburg en Campina’, vertelt Claudia van der Tuijn.


Claudia van der Tuijn en René Keulen van biologisch melkveebedrijf De Koeberg in Sint-Geertruid.
Claudia van der Tuijn en René Keulen van biologisch melkveebedrijf De Koeberg in Sint-Geertruid. © George Deswijzen

Er kan ook geknutseld worden, er is muziek en Keulen en Van der Tuijn verzorgen gedurende de dag drie rondleidingen met uitleg over hun bedrijf. ‘We maken er een leuke dag van, maar vinden het ook belangrijk dat mensen een eerlijk beeld krijgen van een biologisch bedrijf’, aldus Van der Tuijn.

Bij pensionstal Scheepers in Banholt is op 3 september ook van alles te beleven. ‘We hebben een programma samengesteld voor jong en oud’, vertelt eigenaar Vera Scheepers.


Familie Scheepers van pensionstal Scheepers in Banholt.
Familie Scheepers van pensionstal Scheepers in Banholt. © George Deswijzen

‘Zo zijn er diverse shows met paarden, kunnen kinderen ponyritjes maken, is er een ware ruiterfitness en een stokpaardjesrace. Daarnaast kan er geknutseld worden en zijn er diverse eetkraampjes.’ Met deze dag wil Scheepers de paardenhouderij positief in beeld brengen en mensen laten zien wat er op het bedrijf en in de paardenhouderij speelt.

Aan diversiteit geen gebrek tijdens Tour de Boer. Zo verwelkomt ook de familie Huids bezoekers op hun fruitbedrijf in Vilt. ‘We vinden het belangrijk om te laten zien hoe wij ons bedrijf innoveren om aan alle wet- en regelgeving te voldoen, op klimaatverandering inspelen en toekomstbestendig proberen te zijn. Denk aan appels koelen bij warm weer, waterbuffers beschermen tegen nachtvorst en middelen zo precies mogelijk positioneren en doseren door de inzet van drones’, legt Danaé Huids uit.


Deelnemende familie Huids van fruitbedrijf Huids in Vilt.
Deelnemende familie Huids van fruitbedrijf Huids in Vilt. © George Deswijzen

Aan de gezelligheid heeft het ondernemersgezin ook gedacht. Huids: ‘Die dag hebben we muziek en een bar met onder andere lokale vlaai en onze eigen appelcider, gemaakt van tweedeklasappels.’
Voorzitter Jos Brands heeft zin in een mooi weekend in het zuiden. ‘We kijken uit naar een gezellig weekend waarin we met zijn allen samenkomen en de agrarische sector op een goede en eerlijke manier kunnen laten zien’, sluit hij af.

Meer informatie over de deelnemers en het gehele programma zijn te vinden op de website van de LLTB.


Deelnemer Gaston Lemlijn van melkveebedrijf Lemlijn in Mheer.
Deelnemer Gaston Lemlijn van melkveebedrijf Lemlijn in Mheer. © George Deswijzen


Open dag Hovagro: ontdek akkerbouw en techniek

Hetzelfde weekend van Tour de Boer vindt een open dag plaats bij Hovagro, het akkerbouwbedrijf van Roger van Hoven. Hij opent op 3 september de deuren voor het publiek, om mensen kennis te laten maken met de dagelijkse bedrijfsactiviteiten en geavanceerde machines die worden gebruikt op zijn bedrijf. ‘Met deze open dag willen we een brug slaan tussen ons moderne akkerbouwbedrijf en de lokale gemeenschap’, laat Van Hoven weten. De Zuid-Limburgse ondernemer wil laten zien hoe zijn machines een integraal onderdeel uitmaken van het dagelijks werk. ‘We hopen hiermee bij te dragen aan het begrip in de omgeving.’ Op het bedrijf vinden presentaties van het machinepark, diverse demonstraties en verschillende activiteiten voor kinderen van alle leeftijden plaats. De open dag is van 11 uur tot 17 uur bij Hovagro aan de Einderweg 17 in Cadier en Keer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer