Sector ligt op koers met fosfaat- en stikstofexcretie

De fosfaat- en stikstofexcretie vanuit de Nederlandse veestapel zal ook dit jaar de nationale plafonds niet overschrijden. Dat verwacht demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op basis van berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sector+ligt+op+koers+met+fosfaat%2D+en+stikstofexcretie
© Marije Fotografeert

Elk kwartaal komt het CBS met een berekening, die geldt als een momentopname. De inschatting nu is dat de fosfaatexcretie van 2023 uitkomt op 147,3 miljoen kilo. Het plafond is vastgesteld op 150,7 miljoen kilo. De stikstofexcretie zal, zoals het er nu voor staat, uitkomen op 475,7 miljoen kilo. Dat is een stuk lager dan het plafond van 489,4 miljoen kilo.

In 2025 worden de fosfaat- en stikstofplafonds voor Nederland naar beneden bijgesteld naar 440 miljoen kilo stikstof en 135 miljoen kilo fosfaat. Daar ligt de verwachte excretie voor 2023 voor zowel stikstof als fosfaat dus nog boven.


Ruw eiwitgehalte

Adema vindt het belangrijk dat in de melkveesector het ruw eiwitgehalte in het rantsoen wordt verlaagd naar 160 gram per kilo droge stof. Daarover zijn afspraken gemaakt met de sector. Het doel is dat dit in 2025 wordt behaald in verband met de stikstofproblematiek. De verwachting is dat het ruw eiwitgehalte in melkveerantsoenen dit jaar gemiddeld uitkomt op 165. Dat is hoger dan in 2022. Toen lag dit op 161.

Het lagere gehalte in 2022 kwam onder meer door de lage gehaltes in de kuilen die in 2021 zijn gemaakt en in 2022 gevoerd. Dat had weer te maken met de natte weersomstandigheden in het voorjaar van 2021, waardoor er later dan normaal kon worden gemaaid.

De minister wacht de rapportage over het derde kwartaal af om dit goed te beoordelen. 'Toch wil ik de sectorpartijen in de melkveehouderij en hun toeleveranciers oproepen daar niet op te wachten en nu al compenserende maatregelen te nemen, zodat het streefdoel van 160 gram ruw eiwit per kilo droge stof in 2025 in zicht blijft', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer