Canadezen testen mengsel soedangras en luzerne

Steeds meer veehouders in Ontario en Quebec zaaien een mengsel van soedangras met luzerne voor een betere voederwaarde van hun voedergewas.

Canadezen+testen+mengsel+soedangras+en+luzerne
© Haijo Dodde

Dit vertelde salesmanager Fred Brown van zaadfirma Quality Seeds donderdag op een bijeenkomst van Canadese veehouders in Mildmay (Ontario). Volgens Brown levert soedangras ofwel sorghum in het eerste jaar een aanzienlijke verbetering op van de voederwaarde van een grasmengsel met verder hoofdzakelijk luzerne.

Voor het gebruik als voedergewas brengt Quality Seeds twee speciaal veredelde rassen op de markt. 'De eerste ervaringen met sorghum in deze toepassing dateren al van bijna twintig jaar geleden. De laatste vier tot vijf jaar timmeren we echt aan de weg met dit gewas', zegt Brown.


Goede kieming

Sorghum wordt tegelijk of kort na de luzerne gezaaid. De salesmanager waarschuwt dat voor een goede kieming en beginontwikkeling de bodemtemperatuur hoog genoeg moet zijn. 'Minimaal 16 graden. Voor Ontario betekent het dat we vaak pas eind mei of begin juni kunnen zaaien.'

Het kuilvoer bevat veel suiker en is daardoor aantrekkelijk voor de koeien

Fred Brown, salesmanager bij Quality Seeds

Het kuilvoer van de eerste snede ruikt erg zoet.
Het kuilvoer van de eerste snede ruikt erg zoet. © Haijo Dodde

Om sorghum goed aan de groei te krijgen, moet het zaaizaad bij voorkeur in vochtige grond liggen. Verder moeten de veehouders ten opzichte van een monoteelt van luzerne voldoende extra stikstof, kalium en zwavel geven. 'Maar als het gewas eenmaal goed groeit, heeft het weinig vocht nodig. Dus zijn ook in droge zomers de opbrengsten goed te noemen', verklaart Brown.

Het mengsel sorghum en luzerne kan na anderhalve maand voor het eerst worden gemaaid. De tweede en laatste maaibeurt volgt meestal eind augustus of begin september. Na de eerste nachten met vorst, sterft sorghum volledig af. Het luzernegewas blijft vervolgens over om nog een of twee jaar van te oogsten.


Hoge voederwaarde

Het grote voordeel van deze mengteelt is volgens Brown de hoge voederwaarde van het maaigewas. Hij ziet het voor Canadese veeboeren als uitstekende aanvulling of deels vervanging van het maisrantsoen. 'Sorghum heeft een eiwitgehalte van 15 tot 18 procent en verder een hoog aandeel goed verteerbare vezels. Het kuilvoer bevat bovendien veel suiker en is daardoor aantrekkelijk voor de koeien.'


De laatste snede van het menggewas wordt over enkele weken geoogst. Daarna blijft alleen luzerne staan.
De laatste snede van het menggewas wordt over enkele weken geoogst. Daarna blijft alleen luzerne staan. © Haijo Dodde

Voor sorghum wordt in gewicht ongeveer evenveel zaaizaad gebruikt als voor luzerne. De extra kosten van de mengteelt raamt Brown omgerekend op zo’n 150 euro per hectare. 'Het gewas is verder weinig ziektegevoelig, wel is een goede onkruidbestrijding nodig. Als bijkomend voordeel zien we dat de luzerne na een jaar met sorghum sterker de winter ingaat dan bij een monoteelt.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer