Turkije bouwt kanaal voor honderdduizenden hectares landbouwgrond

Turkije heeft het eerste deel geopend van een nieuw irrigatiekanaal. Dat moet in het zuidoosten van het land uiteindelijk ruim 236.000 hectare landbouwgrond van water voorzien en leidt tot nieuwe teelten.

Turkije+bouwt+kanaal+voor+honderdduizenden+hectares+landbouwgrond
© Pixabay

Het Mardin-Ceylanpinar-kanaal vervoert water van de Atatürk-dam in Sanliurfa naar Mardin in het zuidoosten van Turkije. Deze maand opende het eerste stuk, waardoor nu al landbouwpercelen ter grootte van 70.000 voetbalvelden kunnen worden geïrrigeerd.

Het 'kanaal van overvloed' is als het klaar is 221 kilometer lang, waarmee het langer is dan het Suezkanaal in Egypte en zelfs drie keer zo groot als het Panamakanaal. De langste kunstmatige rivier van Turkije stelt de landbouwsector in het zuidoosten straks in staat drie keer per jaar gewassen te oogsten en daarmee het inkomen van boeren te verhogen.


Historische gebeurtenis

'Het is een historische gebeurtenis dat het water van de Eufraat de vruchtbare gronden van Boven-Mesopotamië zal ontmoeten', citeert de krant Milliyet hoofd waterbeleid Dursun Yildiz. Volgens hem verdubbelt het project de landbouwopbrengsten en breidt het aanbod uit de regio zich uit met citrusvruchten en glastuinbouw.

Yildiz stelt dat het project daarnaast niet alleen Turkije ten goede komt, maar ook bijdraagt aan de voedselzekerheid van buurlanden. Daarnaast biedt het kanaal werkgelegenheid aan zo'n 300.000 mensen. 'Het kanaal zal deze gronden irrigeren en deze gronden zullen de hele natie voeden. Het project wordt een bron van levensonderhoud voor 300.000 individuen en gaat de regio nieuw leven inblazen', zegt Mehmet Serif Öter, hoofd van het Kiziltepe Grain Trade Center.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer