Exact water toedienen met druppelslangen

'Het exact kunnen geven van oppervlaktewater op uienpercelen die grenzen aan pootgoed is voor ons de belangrijkste reden om over te stappen op druppelirrigatie', zegt akkerbouwer Reinder Hogenhout in het Friese Kimswerd.

Exact+water+toedienen+met+druppelslangen
© Niels de Vries

'Vanwege het beregeningsverbod en de kans op besmetting met bruinrot door nevel is het op dergelijke percelen niet mogelijk om het beregeningskanon in te zetten', zegt Hogenhout. Hij heeft samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf in Noordwest-Friesland, net onder Harlingen. Vorige week was op hun bedrijf een bijeenkomst van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer waarbij de akkerbouwer sprak over de eerste ervaringen met druppelirrigatie.

'Het is een efficiënte en nauwkeurige manier van water geven. Bovendien levert het ons veel tijdsbesparing op ten opzichte van normaal beregenen', licht Hogenhout toe. Op de uienpercelen kan hij dit jaar de druppelirrigatie vergelijken met beregening via een waterkanon. Ook wordt op een deel van een perceel geen water toegediend.

Grote verschillen zijn volgens de akkerbouwer nog niet te zien. De beregende en bedruppelde uien staan er wel beter bij dan de uien die nog geen extra water hebben meegekregen. Over de gebruikte hoeveelheden water kan Hogenhout nog niet veel zeggen. 'We moeten eerst maar een seizoen draaien en kunnen dan de balans opmaken.'


Extra kilo's moeten investering goedmaken

Wat betreft de kosten van de aanleg van druppelslangen tussen de uien is de ondernemer behoorlijk praktisch ingesteld. 'Alles kost geld, ook beregenen met een kanon, zeker als je ziet hoeveel brandstof daarvoor nodig is. Uiteindelijk moeten de extra kilo's de investering goedmaken. Maar voor ons speelt de combinatie met pootgoed in het bouwplan en in dat geval de keuze of we wel of geen water kunnen meegeven.'

Tijdens de bijeenkomst was er ook aandacht voor mechanische onkruidbestrijding in combinatie met druppelirrigatie. Op het perceel van Hogenhout waren schoffelmachines en wiedeggen aanwezig, maar die zijn niet gedemonstreerd. 'Bij ons liggen de slangen niet diep genoeg. Als je wilt schoffelen of eggen, dan moeten de druppelslangen minimaal 5 centimeter in de grond liggen', verklaart hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer