Vernieuwen grasland geeft hogere opbrengst en voederwaarde

Meerjarig grasland is een stille kracht in een ruwvoerbouwplan. Het legt namelijk veel organische stof vast waardoor de bodemstructuur, het bodemleven en stikstofleverend vermogen verbeteren. Dit speelt een belangrijke rol in de grasproductie. Maar ook een goede samenstelling van de juiste grassoorten in de zode heeft hier een grote invloed op.

Vernieuwen+grasland+geeft+hogere+opbrengst+en+voederwaarde
DSV zaden Nederland
© DSV zaden

Percelen met veel straatgras en ruwbeemd hebben een fors lagere opbrengst. De opbrengst van deze grassoorten is maar ongeveer een derde ten opzichte van Engels raaigras. Daarnaast kunnen ongewenste grassen ook een negatieve invloed hebben op de voederwaarde. Bij minder dan 60 procent goede grassoorten is het rendabel om grasland te vernieuwen.


Opbrengst en voederwaarde per grassoort, bron: Research DSV zaden Nederland, 2021
Opbrengst en voederwaarde per grassoort, bron: Research DSV zaden Nederland, 2021 © DSV zaden


Voorwaarden grasland scheuren

Er zijn verschillende regels voor het scheuren van grasland. Deze variëren per grondsoort. Op zand- en lössgrond mag grasland tot en met 31 augustus worden vernietigd als er vervolgens direct gras wordt ingezaaid. Daarnaast geldt vanaf 1 juni een korting van 50 kilo stikstof per hectare op de stikstofgebruiksnorm. Op klei- en veengrond mag het scheuren en herinzaaien van grasland tot en met 15 september. Als u wilt bemesten, moet u met een grondmonster aantonen dat er te weinig stikstof in de bodem zit voor de teelt van het volggewas. Kijk voor de actuele wet- en regelgeving op rvo.nl.


Tips herinzaai grasland

• Bewerk de zode voor het ploegen: een oppervlakkige bewerking met een frees zorgt voor een betere vertering van de bestaande zode en minder hergroei.
• Egaliseer waar nodig: nu het grasland is vernietigd, kunnen oneffenheden in het perceel worden verholpen.
• Druk de bodem aan: door de bodem aan te drukken, blijft er meer vocht in de bovenste laag waardoor het graszaad beter kan kiemen.
• Zorg voor een egaal en kruimelig zaaibed: het zaaizaad wordt op dezelfde diepte gezaaid en netjes afgedekt met een gelijkmatige opkomst als resultaat.
• Eventueel aanrollen na inzaai: bij droog weer zorgt aanrollen na inzaai voor een betere beschikbaarheid van vocht voor het zaaizaad en de kiemplanten.

Percelen met veel straatgras en ruwbeemd hebben een fors lagere opbrengst: slechts circa een derde ten opzichte van Engels raaigras


Kies het juiste mengsel

De keuze van het grasmengsel moet passen bij het gebruiksdoel van het perceel. Grasmengsels voor maaien hebben bijvoorbeeld andere eigenschappen dan voor beweiden. De Country-weidemengsels zijn samengesteld met de beste rassen specifiek voor uw gebruiksdoel. Met het Country-kompas navigeren wij u in enkele klikken naar het mengsel dat voor u geschikt is.

• Meer weten over de teelt van gezond ruwvoer? Kom naar de innovatiedag ruwvoer op 5 september 2023 in Ven-Zelderheide. Klik hier voor meer informatie.

• Download hier de brochure over Country.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner DSV zaden

DSV zaden Nederland

DSV zaden Nederland werkt onder de vlag van het internationale zaadbedrijf ‘Deutsche Saatveredelung AG’ met het hoofdkantoor in Duitsland. DSV AG...

Lees verder »

Meer van DSV zaden Nederland

Lees ook

Meer artikelen van DSV zaden Nederland »

Artikelen over DSV zaden Nederland