Onderste bladeren verwijderen om druiven meer zon te geven

Druiventeler Dieter Mombauer en zijn vrouw verwijderen deze week op hun wijngaard in de heuvels van het Duitse Dernau de onderste bladeren van de rodedruivensoort Spätburgunder. Deze handeling moet ervoor zorgen dat de druiven meer zon krijgen en uiteindelijk dus ook meer kleur en suikers.

Onderste+bladeren+verwijderen+om+druiven+meer+zon+te+geven
© Vidiphoto

De wijngaard van Mombauer bevindt zich in de wijnstreek Ahrtal. Die regio heeft de afgelopen maanden al veel zonuren gehad. Daardoor vindt de oogst van de druiven dit jaar twee weken eerder plaats dan in voorgaande jaren. Mombauer verwacht dat de kwaliteit hierdoor bovengemiddeld is.

Ook de Vereniging voor Nederlandse Wijnproducenten ziet dat het aantal zonuren de afgelopen jaren sterk is toegenomen. 'In elke teeltregio is de afgelopen veertig jaar beduidend meer zon geweest', stelt Manon de Boer van de vereniging die iets meer dan honderd Nederlandse druiventelers telt. 'Ook de temperatuur ligt hoger. Voor de meeste druivenrassen is dat gunstig. In Nederland zorgt het ervoor dat de teelt in de breedte groeit. Er kunnen nu meer verschillende rassen worden aangeplant.'


In de Duitse wijnstreek Ahrtal is veel nieuwe aanplant zichtbaar. Dit is een gevolg van overstromingen twee jaar geleden. Daardoor zijn veel lager gelegen wijngaarden verwoest.
In de Duitse wijnstreek Ahrtal is veel nieuwe aanplant zichtbaar. Dit is een gevolg van overstromingen twee jaar geleden. Daardoor zijn veel lager gelegen wijngaarden verwoest. © Vidiphoto

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek lag het aantal bedrijven met wijndruiven in Nederland vorig jaar op 108 stuks. Het areaal steeg in tien jaar tijd van 159 hectare naar 212 hectare. De grootste wijndruiventelers bevinden zich in de provincie Limburg, gevolgd door Gelderland en Noord-Brabant.

Ook in de regio rond de wijngaard van Mombauer is veel aanplant zichtbaar. Dat is een gevolg van de overstromingen van twee jaar geleden. Die overstromingen hebben een groot aantal lager gelegen wijngaarden verwoest. De totale schade bedroeg ruim 30 miljard euro. Volgens de druiventeler zal het nog jaren duren voordat alle schade is hersteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer