Wijnboeren tevreden over groeiseizoen tot nu toe

Wijnboeren zijn tevreden over het groeiseizoen tot nu toe, ondanks zonnebrandschade bij sommige druiven. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP).

Wijnboeren+tevreden+over+groeiseizoen+tot+nu+toe
© Hans Prinsen

Het wijnjaar 2022 is compleet anders dan vorig seizoen. Vorig jaar was het relatief koud en nat, dit seizoen hebben de wijngaarden te maken met droogte, hoge temperaturen en extreme hitte. Op veel plekken is volgens de VNWP de verkleuring van de druiven begonnen.

De weersomstandigheden tijdens de groeiperiode zijn dit jaar gunstig, maar landelijk gezien zijn de verschillen groot. Dat geldt vooral voor de extreme hitte half juli. Op sommige dagen was het in Limburg bijna 10 graden warmer dan in het noorden.


Zonnebrandschade

Dit jaar lag op de warmste zomerdag tot nu toe, dinsdag 19 juli, de temperatuur landelijk tussen de 32 en 40 graden. Dat heeft bij veel wijnboeren lichte zonnebrandschade aangericht, meldt de VNWP. De schade is beperkt gebleven omdat sommige telers een speciaal kalkmengsel hebben gespoten dat het uv-licht weerkaatst of het ontbladeren van de wijnstokken uitstelden. Hierdoor bleven de druiven in de schaduw hangen.


Verder is volgens de VNWP de jonge aanplant bewaterd om te overleven. Ook het ingezaaide groen tussen de stokken, dat belangrijk is voor de biodiversiteit en berijdbaarheid van de wijngaard, groeide minder snel.

Maart en april waren zonnig, waardoor vroeg uitlopende rassen al enigszins last hadden van de nachtvorst in april. Daarna viel tot half mei weinig neerslag. Oudere wijnstokken zijn minder of niet beregend. Deze zijn diep genoeg geworteld om voldoende water en voeding binnen te krijgen.


Lokale hagelbui Limburg

In de maand juni viel eenmalig veel neerslag. Een lokale hagelbui in Limburg beschadigde enkele hectares met wijngaarden. Verder was het opnieuw een droge maand met slechts een paar kleine regenbuien. Voordeel was daardoor wel dat valse meeldauw, in tegenstelling tot 2021, weinig kans kreeg. Gevolg van de minimale regen was dit jaar dat de meeste druivenranken een week eerder dan normaal bloeiden.


De VNWP verwacht dat de oogst in Nederland eind september of begin oktober start. De wijnboeren die nu alvast een voorzichtige voorspelling uitspreken, denken dit jaar eind september te beginnen met oogsten. Met nog twee volle maanden in het verschiet, liggen nog veel risico's op de loer. Schade van wespen, suzuki-fruitvlieg, hagelbuien en hitte zijn nog steeds mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer