Kabinet valt; LTO vreest meer onzekerheid voor boeren

Het vierde kabinet van premier Mark Rutte is gevallen over onenigheid over het asielbeleid. LTO vreest dat de val van het kabinet voor nog meer onzekerheid voor boeren gaat zorgen.

Kabinet+valt%3B+LTO+vreest+meer+onzekerheid+voor+boeren
© ANP Persbureau

'De val van kabinet Rutte IV betekent onzekerheid voor boeren, tuinders, kwekers en telers. De toch al moeizame zoektocht naar toekomstperspectief duurt voort', zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. 'In het belang van alle boeren en tuinders in Nederland hoop ik dat er zo snel mogelijk een nieuw kabinet wordt geformeerd'.

De val betekent ook dat er nieuwe verkiezingen komen, op zijn vroegst half november. Tot die tijd blijft een demissionair kabinet aan. Volgens demissionair premier Rutte is op dit moment onduidelijk wat de gevolgen zijn voor het kabinetsbeleid dat in de pijplijn zit, zoals voor stikstof en de landbouwvisie. De Tweede Kamer bepaalt welke onderwerpen 'controversieel' worden verklaard. Over die onderwerpen neemt het demissionaire kabinet geen besluiten. Die worden doorgeschoven naar het nieuwe kabinet. Andere onderwerpen worden wel opgepakt.


Waarde van landbouw

'De provinciale statenverkiezingen hebben laten zien dat mensen veel waarde hechten aan de Nederlandse landbouw, aan voedsel en aan een mooi en leefbaar platteland', zegt Van der Tak. 'We vertrouwen erop dat nieuwe landelijke verkiezingen dit beeld bevestigen en dat een volgend kabinet hier werk van maakt. LTO is bereid hier daadkrachtig aan bij te dragen.' Van der Tak hoopt dat een volgend kabinet 'dit vanuit wederzijds vertrouwen en op basis van maatschappelijk draagvlak vormgeeft.'

Voor het NAJK betekent de val van het kabinet dat er voor jonge boeren en tuinders nog steeds onduidelijkheid blijft. 'We hebben snel een nieuw kabinet nodig dat besluiten kan nemen en dat perspectief biedt. We gaan hierover de komende maanden met alle politieke partijen in gesprek, om hen te vertellen wat wij nodig hebben', aldus de jonge boeren.

Bij de boerenactiegroepen is de val positief ontvangen. 'Het is goed dat het kabinet is gevallen', meldt Agractie 'Sinds het aantreden van dit kabinet is er grote commotie geweest over het voorgenomen stikstof en landbouwbeleid en dit kabinet is nooit in staat geweest tot gedragen beleid en perspectief voor de agrarische sector te komen. Het is nu tijd voor een reset. Een nieuwe start, een realistische toekomst voor boeren en beleid met draagvlak.' Ook Farmers Defence Force is opgetogen en vindt dat de eigen aanhang de val heeft afgedwongen.


Oppositie verheugd

Oppositiepartijen reageren verheugd op de val van het kabinet-Rutte IV. 'Hoe keek u toen het kabinet viel?' twittert BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, met een foto waarop zij glimlacht. 'Adieu Rutte, Kaag en de rest!' schrijft PVV-leider Geert Wilders. Hij heeft naar eigen zeggen een Tweede Kamerdebat aangevraagd. Attje Kuiken, partijleider van de PvdA kijkt niet op van de val. 'We kijken al jaren naar geruzie in de coalitie.'

Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand hoopt op 'het definitieve einde van het tijdperk Rutte'. 'Ongekend dat de premier een nieuwe crisis creëerde in een poging om zijn eigen hachje te redden.' Joost Eerdmans deelt een bericht van zijn partij JA21. 'Dit ging zo niet langer. JA21 is klaar voor nieuwe verkiezingen! Wij gaan nu met een realistisch plan asiel op de rails krijgen.' Wybren van Haga schrijft: 'Eindelijk!' Hij kijkt vooruit naar nieuwe verkiezingen waar hij met zijn nieuwe partij BVNL aan wil deelnemen.


Onbezonnen

Er was ook kritiek op de gang van zaken. Voorzitter Sharon Dijksma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemt de val van het kabinet onbezonnen. Volgens haar is de lijst met grote maatschappelijke opgaven die vragen om doortastend optreden enorm.

'Denk daarbij aan het enorme tekort aan betaalbare woningen, de noodzakelijke energietransitie en het versterken van bestaanszekerheid. Stilstand is nu onverantwoord. Gemeenten zullen, in het belang van onze inwoners, verantwoordelijkheid blijven nemen', aldus Dijksma, tevens burgemeester van Utrecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer