Voorzitter Landbouwakkoord: 'Perspectief is er wel'

Het Landbouwakkoord biedt wel degelijk perspectief aan de blijvers in de land- en tuinbouw. Dat stelt Chris Kalden, voorzitter van de hoofdtafel van het Landbouwakkoord. Zijn aanbevelingen en analyses bracht hij woensdag naar buiten.

Kalden meent dat er wel degelijk een ver uitonderhandeld perspectiefvol concept-Landbouwakkoord op tafel lag. 'De ruimte die de boeren zouden krijgen om zelf meer aan het roer te komen, het vergroten van de afzet van duurzame landbouwproducten, bescherming van boerengrond in de gebiedsprocessen en vergroten van het verdienvermogen waren de belangrijkste pijlers van het onderhandelingsresultaat. Het waren beslist meer dan alleen goede intenties', zegt hij.

Volgens Kalden is het akkoord uiteindelijk gesneuveld door gebrek aan vertrouwen in de overheid. 'LTO vertrouwde het kabinet onvoldoende. Het bestuur werd gevoed door de onzekerheid en druk vanuit de achterban. LTO heeft de achterban onvoldoende meegenomen in het proces. Zij hadden bijvoorbeeld de afdelingsbestuurders veel meer mee moeten nemen waardoor minder ruis kon ontstaan.' Die ruis leidde tot onzekerheid en was voer voor speculatie aangejaagd door radicale boeren.


Grondgebonden landbouw

Kalden benadrukt dat er zelfs een oplossing lag voor een meer grondgebonden landbouw in de intensieve veehouderijgebieden. 'Er lag een uitkomst waar ook de toekomstgerichte melkveehouders in De Peel mee uit de voeten konden door veel meer ruimte te geven aan doelsturende maatregelen in plaats van middelvoorschriften zoals een strenge GVE-norm. Daarbij was er een ruim aanvullend beleid om die groep melkveehouders ook de omslag te kunnen laten maken.' Ook was er volgens hem nog onderhandelingsruimte binnen het budget van ruim 13 miljard euro om meer geld vrij te spelen voor de blijvers.

Over hoe het nu verder moet, is Kalden eveneens duidelijk. 'De overheid moet minder naar binnen gericht zijn en goed in gesprek blijven met die partijen die een rol kunnen hebben bij de uitvoeringsagenda. We moeten voorkomen dat we weer teruggaan naar de oude situatie van vergaande polarisatie van voor 5 december, toen de overlegtafels van het Landbouwakkoord officieel startten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer