Onderzoek naar potentie van batterijen in glastuinbouw

Adviesbureau Strategy in het Utrechtse Woudenberg gaat onderzoek doen naar de inzet van batterijen in de glastuinbouw voor energieopslag. Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van provincie Zuid-Holland, gemeente Westland, Greenport West-Holland en Westland Infra.

Onderzoek+naar+potentie+van+batterijen+in+glastuinbouw
© Cor de Kock

De initiatiefnemers laten weten dat in het onderzoek een aantal scenario's wordt uitgewerkt, met in de basis een centrale batterij en in één ander scenario een decentrale batterij. 'Deze scenario's zijn de opmaat naar toekomstperspectieven waarin duidelijk moet worden hoe batterijopslag de netbeheerder kan ondersteunen en in hoeverre dat interessant is voor tuinbouwbedrijven', staat op de website van Greenport West-Holland. Een voorbeeld van de inzet van batterijen is dat een netbeheerder aanspraak kan maken op de stroom in de batterij van een glastuinbouwbedrijf in tijden van krapte.

Het idee van batterijen voor stroomopslag is overigens niet geheel nieuw. Een van de pioniers op dit gebied is akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit het Drentse Odoorn. Met zijn accu, die hij al in 2015 installeerde, kan hij stroom leveren op het moment dat de vraag groot is en het aanbod minder. 'Als de wind niet waait en de zon niet schijnt, vervullen accu's een stabiliserende rol op het stroomnet', stelt De Jong.


In het onderzoek wordt het Westland als voorbeeld genomen. 'Maar de uitkomsten zullen uiteraard ook voor andere gebieden van toegevoegde waarde zijn', stellen de initiatiefnemers. De vier initiatiefnemende bedrijven vormen tevens de stuurgroep, met aanvulling van brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland en Rabobank.

De randvoorwaarden voor ondernemers, netbeheerders en gemeenten wat betreft de inzet van batterijen worden in het onderzoek ook verder uitgewerkt.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer