Piekbelasters zitten vooral in Gelderland en niet in Groningen

Van de drieduizend bedrijven die als piekbelaster worden beschouwd, zitten er ruim 1.800 in Gelderland. Daarmee is die provincie veruit 'hofleverancier' als het gaat om piekbelasters. In Groningen zit geen enkele piekbelaster.

Piekbelasters+zitten+vooral+in+Gelderland+en+niet+in+Groningen
© Nieuwe Oogst

Hoewel er geen lijst is met bedrijven die als piekbelaster worden gezien, heeft de overheid wel een tabel waarin per provincie te zien is hoeveel bedrijven er zijn en in welke categorie die zitten die meer dan 2.500 mol per jaar stikstof uitstoten op Natura 2000-gebieden.


tabel-piekbelasters

In Gelderland vallen 1.797 agrarische en 6 industriële bedrijven in deze categorie. De provincies die daarna de meeste bedrijven op de ranglijst leveren, zijn Noord-Brabant met 265 en Limburg met 262. Drenthe (189) en Overijssel (185) completeren de top 5. Helemaal onderaan staan Zeeland en Zuid-Holland (minder dan 5) en Groningen, waar helemaal geen piekbelaster zit.


Van de 3.001 bedrijven in de tabel zijn er 1.063 melkveehouderijen. Ook staan 630 vleeskalverhouders, 561 varkenshouders, 542 pluimveehouders en 181 bedrijven met andere dieren op de lijst. Vanuit de industrie worden 24 bedrijven gezien als piekbelaster.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer