Opnieuw miljoenen opgehaald voor kunstmatige intelligentie in de kas

Het Amsterdamse techbedrijf Source.ag, dat systemen op basis van kunstmatige intelligentie ontwikkelt voor glastuinders, meldt een extra financiering van 4 miljoen dollar te hebben opgehaald. Daarmee komt het totale investeringsbedrag voor de Series A-financieringsronde uit op 27 miljoen dollar.

Opnieuw+miljoenen+opgehaald+voor+kunstmatige+intelligentie+in+de+kas
© Source.ag

Het bedrijf liet eerder al weten het geld te gaan gebruiken voor het versnellen van de ontwikkeling van producten. Zo wil Source.ag dit jaar twee nieuwe producten lanceren. 'Deze technologieën moeten telers in staat stellen om volledige seizoenen van gewasgroei te stimuleren, afgestemd op de specifieke genetica van de verschillende gewasvariëteiten', lichten oprichters Rien Kamman en Ernst van Bruggen toe.

Door gebruik te maken van een 'digital twin' van een kas, kan het systeem Source Cultivate – een van de technologieën waaraan Source.ag nu werkt – de biologie van planten stimuleren in relatie tot de inzet van hulpbronnen en kunnen voor iedere week voorspellingen worden gedaan over de opbrengst. 'De technologie moet telers realtime advies op maat geven over het optimaal telen van hun gewassen', leggen Kamman en Van Bruggen uit.


Bevolkingsgroei

Een ander deel van het financieringsbedrag wordt geïnvesteerd in verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. 'De glastuinbouw is al jaren een bewezen oplossing voor duurzame, lokale en klimaatbestendige voedselproductie. Met een bevolking die naar verwachting groeit tot 9,7 miljard inwoners in 205, moeten efficiënte landbouwmethoden wereldwijd worden opgeschaald om op een duurzame manier te voldoen aan de vraag naar gezonde voeding. Wij kunnen daar een bijdrage in leveren', meldt Kamman.

Source.ag is in 2020 opgericht en lanceerde zijn eerste commerciële producten vorige zomer. In de afgelopen twaalf maanden is het aantal gebruikers van de AI-technologieën van Source.ag ruimschoots vertienvoudigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer