Bond van Landpachters: nieuw pachtstelsel is hard nodig

De wetgeving op het gebied van pacht moet worden herzien en gemoderniseerd. Daarvoor pleit de Bond van Landpachters (BLHB), die vrijdag bij de viering van het honderdjarig bestaan een nieuwe Pachtvisie presenteerde.

Bond+van+Landpachters%3A+nieuw+pachtstelsel+is+hard+nodig
© Twan Wiermans

Er wordt al jaren gesproken over het herzien van het pachtstelsel. In 2007 werd de Pachtwet gewijzigd waardoor veel reguliere pacht is vervangen door kortlopende geliberaliseerde pacht. Volgens de bond heeft deze korte pacht schadelijke gevolgen voor bodem, milieu en biodiversiteit. Ook staat de landbouw voor een grote transitie en is er 'een dringende behoefte aan een pachtstelsel dat meebeweegt met verandering', zegt waarnemend BLHB-voorzitter Hans Meijer.

In de visie staat onder meer dat pacht een belangrijke bijdrage kan leveren aan de financiering van de grondgebonden landbouw. Ook kan pacht de drempel voor jongeren verlagen om boer te worden, stelt de BLHB. De overheid kan daar via de in het regeerakkoord genoemde grondbank aan bijdragen door jonge boeren voorrang te geven.


Generiek beleid

De bond vindt verder dat het tot stand komen van duurzame landbouw niet moet worden overgelaten aan pachter en verpachter, maar dat de overheid hierin voor generiek beleid moet zorgen. Ook wil de BLHB gelijke fiscale behandeling van alle verpachters. Nu hebben particuliere verpachters nog te maken met een vermogensrendementsheffing waarvan grote beleggers zijn gevrijwaard.

De BLHB hoopt dat de nieuwe minister van LNV aan de slag gaat met het herzien van het pachtstelsel en dat de nu uitgebrachte visie daaraan een bijdrage kan leveren. De pachtvisie die LTO eerder al presenteerde sluit grotendeels aan op die van de BLHB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer