Meer omzet, minder resultaat voor Topigs Norsvin in 2022

De omzet van varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin is in 2022 met 12 procent toegenomen naar 234 miljoen euro. Dit is een grotere stijging dan in 2021, toen de omzet met 9 procent groeide. Ook kreeg de organisatie te maken met een forse kostenstijging. Het resultaat na belastingen was met 2,1 miljoen euro dan ook een derde van het resultaat in 2021.

Meer+omzet%2C+minder+resultaat+voor+Topigs+Norsvin+in+2022
© Varkens KI Nederland

De omzetgroei kon de stijging van de kosten, veroorzaakt door de nasleep van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne, niet bijbenen. Hierdoor kwam de ebitda in 2022 uit op 17,4 miljoen euro. Dit is 28 procent lager dan in 2021. Dit resulteerde ook in een lager resultaat na belastingen.

In 2022 heeft Topigs Norsvin een recordbedrag geïnvesteerd in genetische vooruitgang en de versnelde wereldwijde distributie ervan. Zo werd Innova Canada geopend. Dit kernfokbedrijf is de grootste investering in de geschiedenis van Topigs Norsvin. Ook dit jaar zijn er investeringen. Later dit jaar opent een nieuw subkernfokbedrijf in Brazilië de deuren en in 2024 start in Noorwegen een teststation dat nu in aanbouw is. In Nederland is in 2023 het nieuwe spermawinstation in het Brabantse Keldonk in bedrijf genomen.


Uitdagende markt

CEO Villaume Kal: 'Het mondiale team van Topigs Norsvin heeft in 2022 een prima resultaat behaald in een buitengewoon uitdagende en dynamische markt. Het was een moeilijk jaar met bijzondere uitdagingen die vaak uit onverwachte hoek kwamen. Er is alle reden trots te zijn op iedereen die bijgedragen heeft.'

Voorzitter Mark Tijssen van Coöperatie Topigs en van de raad van commissarissen van Topigs Norsvin vult aan: 'De marktomstandigheden voor onze leden en klanten veranderen snel. De keuzes die we maken, sluiten aan bij deze veranderingen. De investering in Innova Canada is daar een goed voorbeeld van.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer