Suikerbieten ruim drie weken later gezaaid

Cosun Beet Company meldt dat zo'n 99 procent van de suikerbieten is gezaaid. Dat is gemiddeld drie weken later dan vorig jaar. Verder is tot op heden 400 hectare overgezaaid.

Suikerbieten+ruim+drie+weken+later+gezaaid
© Koos van der Spek

Volgens Cosun moeten alleen in Oost-Brabant en Gelderland nog enkele bietenpercelen worden ingezaaid. De gemiddelde inzaaidatum komt ongeveer uit op 24 april. Dat is ruim drie weken later dan vorig jaar en het betekent de laatste start van het groeiseizoen voor suikerbieten van in elk geval de afgelopen dertig jaar.

Op ongeveer 400 hectare hebben telers moeten besluiten hun suikerbieten over te zaaien. De belangrijkste redenen voor overzaai zijn korstvorming, slakkenvraat en schade door emelten. In West-Brabant en op de Zeeuwse eilanden is met respectievelijk 76 en 63 hectare het grootste areaal voor een tweede keer ingezaaid. Ten opzichte van voorgaande jaren is het aandeel overzaai tot dusver beneden het gemiddelde.

Op de bijgaande foto worden de suikerbieten van akkerbouwer Simon Noordhoff in het Groningse Blijham voor het eerst geschoffeld. Vanwege de vochtige ondergrond ontwikkelen de suikerbieten zich over het algemeen vlot, ondanks de late inzaai.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer