Noord-Hollands collectief opent loket voor veenweideboeren

Veenweideboeren in Noord-Holland die klimaatmaatregelen willen nemen, kunnen voortaan terecht bij het Loket Veenweideboeren Noord-Holland. Het is een initiatief van vereniging agrarisch natuur- en landschapsbeheer Water, Land en Dijken.

Noord%2DHollands+collectief+opent+loket+voor+veenweideboeren
© Ida Hylkema

In Noord-Holland moet de uitstoot van CO2 per 2030 in de veenweide terug met zo'n 0,14 megaton per jaar. Veel onderzoek wordt gedaan hoe deze uitstoot te verminderen en de bodemdaling te remmen, in combinatie met de agrarische bedrijfsvoering.

Volgens voorzitter Frank de Wit van Water, Land en Dijken is het voor boeren lastig om precies zicht te krijgen in de problematiek en de aanpak. 'Er is veel theorie en er is onzekerheid voor de boeren. Via het loket krijgen zij persoonlijk advies. Ze kunnen ook subsidie aanvragen voor maatregelen. De subsidie is 85 procent, de boeren betalen een eigen bijdrage van 15 procent. Het loket voorziet bovendien in subsidie en ondersteunt bij de uitvoering.'


Wensen en mogelijkheden

Tijdens een gesprek aan de keukentafel kijkt een medewerker van het loket samen met de ondernemer naar de wensen, mogelijkheden en situatie op het bedrijf. Een bodemcoach komt vervolgens langs om profielkuilen te graven en de opbouw en structuur van de bodem inzichtelijk te krijgen om goed te kunnen oordelen of de klimaatmaatregel daar zinvol is.

Een ondernemer kan kiezen uit verschillende klimaatmaatregelen. Sommige maatregelen hebben nauwelijks gevolgen voor de agrarische bedrijfsvoering. Dit is bijvoorbeeld het geval bij klei in veen, waarbij klei op het perceel wordt uitgereden. Andere maatregelen vragen een ander bedrijfsmodel, zoals de omschakeling naar een natte teelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer