André Hoogendijk: 'Voor perspectief moet sector zelf voortouw nemen'

BO Akkerbouw presenteerde vorige week de perspectiefnota 'Ruimte voor de Nieuwe Akker!' Directeur André Hoogendijk vertelt over de aanleiding en vraagt aandacht voor het webinar op donderdag 20 april waarin de nota wordt toegelicht.

Andr%C3%A9+Hoogendijk%3A+%27Voor+perspectief+moet+sector+zelf+voortouw+nemen%27
© Hans Dijkstra

Waarom komt de akkerbouwsector met deze nota?

'De aanleiding is de Kamerbrief waarin landbouwminister Henk Staghouwer het perspectief schetste voor de landbouwsectoren. De leden van BO Akkerbouw vonden dat van de zotte en stellen dat de sector zelf het voortouw moet nemen voor het beschrijven van het perspectief. De overheid is vooral nodig voor ondersteuning.'

Alleen grondstoffen leveren biedt voor Nederlandse akkerbouwers te weinig perspectief

André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw

Wat is de kernboodschap?

'Alle ketenpartijen zijn optimistisch. Voor de Nederlandse samenleving is de akkerbouw een belangrijke sector. Die boodschap richten we niet alleen op beleidsmakers, maar ook op de consument die driehoog-achter woont. Wij zien veel ruimte voor ontwikkeling en vragen iedereen om met ons mee te doen.'


Wat kan een akkerbouwer hiermee?

'Voor invulling van het perspectief beschrijven we zeven richtingen. Dat varieert van duurzaam voedsel, biobased materialen, eiwittransitie en groene energie tot de bijdrage aan biodiversiteit en landschap, de circulaire samenleving en een klimaatbestendige omgeving. Misschien biedt dit inspiratie voor telers om richtingen te kiezen of ermee te experimenteren.'


Kunt u de voorwaarden voor het perspectief toelichten?

'Onze slogan is waarde leveren van onze akkers. Dat gaat om voedingswaarde, economische waarde en duurzame waarde. Voor het realiseren is voldoende grond nodig. We pleiten minimaal voor handhaving van het akkerbouwareaal. Verder is een goed verdienvermogen altijd de basis. Daarom leggen we ons toe op de ontwikkeling van bestaande en nieuwe ketens. Want alleen grondstoffen leveren biedt in Nederland te weinig perspectief.'Welke toelichting volgt in het webinar?

'Voor elke richting waar we perspectief zien, zijn speerpunten omschreven en ook punten die snel opgepakt moeten worden. Een deel daarvan is bedoeld als inbreng voor het Landbouwakkoord. Daar gaan we dieper op in. Verder bieden we alle ruimte voor vragen over de toekomst van de Nederlandse akkerbouw.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer