Transport licht gewond of ziek dier naar buitenland lastiger

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stopt met de certificering van dieren die licht gewond of ziek zijn en waarvoor transport mogelijk extra lijden veroorzaakt. Deze dieren kunnen dan niet getransporteerd worden naar het buitenland. De aanpassing gaat per 3 april in.

Transport+licht+gewond+of+ziek+dier+naar+buitenland+lastiger
© Fotografie Twan Wiermans

Reden voor deze aanscherping is volgens de toezichthouder 'voortschrijdend inzicht en nieuw wetenschappelijk onderzoek rondom transport en dierenwelzijn van varkens en runderen'. Volgens de NVWA kijkt de sector op diverse locaties onvoldoende naar de transportwaardigheid van te vervoeren dieren. Met deze aanscherping wil de NVWA ervoor zorgen dat het dierenwelzijn wordt geborgd.

Voor een goede beoordeling kunnen de dierenartsen volgens de NVWA niet alleen varen op de Europese richtsnoeren die gelden voor transport. 'Daarmee kunnen zij onvoldoende voldoen aan de zorgplicht die zij hebben volgens de Wet dieren.'

De toezichthouder verwacht de grootste impact voor de afvoer van melkkoeien, bestemd voor buitenlandse slachthuizen. 'De verwachting is dat er weinig verandert voor het vervoer van varkens. Dat blijft onder voorwaarden mogelijk, omdat de nieuwe inzichten hier niet leiden tot een andere uitkomst van de beoordeling van deze dieren sinds ingebruikname van de Europese richtsnoeren in 2021', stelt de NVWA in een persverklaring.


Richtsnoeren

Om de geschiktheid van dieren voor vervoer te bepalen, hebben Europese transportorganisaties, dierenrechtenorganisaties en de Federatie van Dierenartsen richtsnoeren opgesteld. Deze richtsnoeren gelden sinds 2021 als basis voor de beoordeling van transportwaardigheid.

De NVWA ziet dat het aantal meldingen over vooral niet-transportwaardige runderen echter niet afneemt. 'Ondanks deze richtsnoeren en de inzet van een tweede toezichthouder bij de gezondheidscertificeringen van hoog-risicodieren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer