Minder koeien, geiten, schapen en varkens in Europa

De veestapel in de Europese Unie is in 2022 gekrompen. De grootste daling zit bij varkens met 5 procent. Het aantal geiten daalde met 3 procent, schapen met 2 procent en runderen met 1 procent, meldt Eurostat.

Minder+koeien%2C+geiten%2C+schapen+en+varkens+in+Europa
© Henk Riswick

Ruim de helft van de daling van de varkensstapel komt door Denemarken en Duitsland. De varkensstapel in Duitsland daalde met 10 procent, dat zijn 2,4 miljoen varkens. Dat komt overeen met 33 procent van de totale Europese daling. Duitsland staat met 21,33 miljoen varkens nog wel op de tweede plek van de ranglijst. De afstand met Spanje bedraagt inmiddels bijna 13 miljoen varkens.

Denemarken noteerde een daling van 12 procent en daarmee 1,6 miljoen varkens. Die afname is goed voor 22 procent van de totale daling in Europa. Denemarken is nu vierde op de ranglijst met 11,54 miljoen varkens. Frankrijk is derde, ondanks een daling met 12,18 miljoen varkens. Nederland is met 10,7 miljoen varkens nummer vijf op de ranglijst.

De daling van de varkensstapel vond in vrijwel alle landen plaats. Ook in Spanje, het land met de grootste varkensstapel in Europa. Daar was sprake van een daling van 34,45 naar 34,08 miljoen varkens. Van de landen met meer dan drie miljoen varkens was er alleen een kleine plus in Italië met 4 procent, dat zijn 330.000 varkens. Zweden telde 3 procent en daarmee 50.000 varkens meer. Europa telt nu 134,32 miljoen varkens. In 2021 waren dat er nog 141,68 miljoen.


Minder runderen in Frankrijk en Italië

De grootste daling bij de rundveestapel vond plaats in Frankrijk en Italië. Die landen zijn samen goed voor twee derde van de daling in Europa. De daling in Frankrijk bedraagt 340.000 dieren en het land is daarmee goed voor 40 procent van de reductie in Europa.

Frankrijk is het land met de grootste rundveestapel in Europa, die door de daling zakt naar 16,99 miljoen runderen. In Italië is de daling met 4 procent procentueel hoger, maar in aantallen met 230.000 dieren minder. Italië staat de rundveestapel op de zesde plek in Europa met nu nog 6,05 miljoen runderen. Plek twee is voor Duitsland dat net onder de 11 miljoen runderen zakt.

Ierland is derde met 6,55 miljoen runderen en boekte wel een kleine stijging. Ook bij nummer vijf Polen steeg de rundveestapel met 1 procent naar 6,45 miljoen runderen. Ook Ierland, Litouwen, Nederland en Zweden noteerden kleine stijgingen van de rundveestapel. Op flinke afstand van de ruim 6 miljoen runderen in Italië, nummer zes op de ranglijst van rundvee, volgt Nederland op plek zeven. Door een kleine stijging telt ons land nu 3,75 miljoen runderen.


Schapenstapel

Spanje is binnen Europa het land met de grootste schapenstapel. Door de daling met 630.000 dieren, dat is 4 procent van de ruim 15 miljoen schapen in Spanje, zorgt dit land voor 57 procent van de totale daling van de schapenstapel in Europa.

Ook de daling in Frankrijk, de nummer vier van de schapenranglijst, levert met 36 procent een flink aandeel in de Europese daling van de schapenstapel. De daling in Frankrijk is 6 procent. Het gaat om een afname van 400.000 schapen naar 6,59 miljoen. De schapenstapel in Roemenië groeit licht naar 10,44 miljoen dieren. Dat land staat op de tweede plek. Bij nummer drie Griekenland daalt de schapenstapel wel licht naar 7,55 miljoen schapen. Europa telt nu in totaal 59,46 miljoen schapen.


Geitenstapel

Bij de geiten is opnieuw Spanje een grote daler. Het aantal daalt met 130.000 dieren, ofwel 5 procent. Spanje is daardoor verantwoordelijk voor 33 procent van de totale daling van de geitenstapel. In Griekenland daalt de stapel met 80.000 dieren, dat is 3 procent. Dat zorgt voor een daling van 23 procent op Europees niveau.

Griekenland blijft met 3,05 miljoen dieren het land met de meeste geiten. Spanje is tweede met 2,46 miljoen geiten. Roemenië is derde met 1,5 miljoen, Frankrijk nummer vier met 1,3 miljoen en Italië nummer vijf met ruim 1 miljoen geiten. Nederland staat met 570.000 geiten op plek zes.


Varkensstapel

Bij alle dieren is er in de Europese Unie een dalende lijn te zien. De sterkste daling zit bij de geitenstapel met 9 procent ten opzichte van 2012. Tot 2020 was de varkensstapel de uitzondering op de regel, maar de laatste twee jaar is er sprake van een flinke daling met in totaal 6 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer