Meer pootgoed naar overzeese bestemmingen

Exportbestemmingen in Azië en Afrika hebben dit afzetseizoen meer Nederlands pootgoed aangekocht dan voorgaande jaren. De export in Europa komt schoorvoetend op gang. Tot en met eind februari staat de exportteller voor Nederlands pootgoed op 537.000 ton.

Meer+pootgoed+naar+overzeese+bestemmingen
© Koos van der Spek

Dat is ruim 45.000 ton meer dan vorig jaar en ook duidelijk meer dan het meerjarig gemiddelde op hetzelfde moment in het exportseizoen. Dat blijkt uit de voorlopige exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

De goede exportresultaten voor pootgoed van oogst 2022 komen vooral voor rekening van de overzeese verkoop naar Aziatische en Afrikaanse bestemmingen. Naar Azië is dit seizoen ruim 116.000 ton pootgoed verscheept en dat is 29.000 ton meer dan vorig jaar. Belangrijke exportlanden als Saudi-Arabië, Irak, Syrië en Libanon kochten allemaal grotere volumes.


Exportstijging naar Marokko en Sudan

De export naar Afrikaanse landen loopt met 191.000 ton zo'n 18.000 ton voor ten opzichte van afzetseizoen 2021-2022. Grootste afnemer blijft Algerije met een aankoopvolume van 89.500 ton, dat is 4.000 ton meer dan vorig jaar. Opmerkelijk is verder de stijging van de export naar Marokko en naar Sudan.

Ten opzichte van Azië en Afrika komt de export van Nederlands pootgoed naar Europese bestemmingen wat schoorvoetend op gang. Binnen de EU is de export tot en met eind februari 7.000 ton lager dan vorig jaar. Met name Duitsland en Italië zijn voorlopig later met de aankoop van pootgoed. Voor de rest van Europa en de export naar Amerika geldt dat er weinig bijzonderheden zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer