Sluipwesp als natuurlijke oplossing tegen zuidelijke groene stinkwants

De sluipwesp Trissolcus basalis heeft effectieve resultaten laten zien bij de preventieve en licht curatieve bestrijding van de zuidelijke groene stinkwants Nezara viridula. Dat meldt Koppert, dat met succes commerciële hoeveelheden van deze sluipwesp heeft geweekt.

Sluipwesp+als+natuurlijke+oplossing+tegen+zuidelijke+groene+stinkwants
© Koppert

De zuidelijke groene stinkwants heeft zijn oorsprong in Ethiopië, maar heeft zich over de jaren heen verspreid naar bijna alle tropische en subtropische gebieden. Ook in gematigde gebieden wordt de stinkwants steeds vaker aangetroffen. 'Vooral in kassen', geeft productmanager Tim Bossinga van Koppert aan. 'Als gevolg van klimaatverandering verwachten wij dat deze stinkwants de komende jaren een steeds groter probleem wordt voor glastuinders.'

Het vermogen van sluipwespen om te parasiteren en zo de ontwikkeling van Nezara viridula te beïnvloeden, is volgens Bossinga geen nieuwe informatie. 'Dat wordt al in meerdere onderzoekspapers beschreven. Wat wij nu hebben bereikt, is het opschalen van de kweek van Trissolcus basalis naar levensvatbare commerciële hoeveelheden. We bieden telers daarmee een natuurlijke oplossing voor een probleem dat eerder alleen met chemische bestrijding te verhelpen was.'


Geparasiteerde eieren

Volgens de productmanager van Koppert veranderen de door de sluipwesp geparasiteerde eieren na tien tot twaalf dagen van kleur. 'De pas uitgekomen wespen komen uit de stinkwantseieren en gaan vervolgens aan de slag met het parasiteren van andere stinkwantseieren. Zo wordt het proces voortdurend herhaald.' Bossinga stelt wel dat deze natuurlijke oplossing het beste werkt bij preventieve bestrijding.

De nieuwe biologische oplossing, genaamd 'Nazapar', zal vanaf 30 januari beschikbaar zijn voor telers in Nederland, België, Frankrijk en Hongarije.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer