Uitstoot broeikasgassen landbouw daalt door lager aardgasverbruik

De uitstoot van broeikasgassen in de landbouw is vorig jaar 10 procent gedaald. In de glastuinbouw werd minder aardgas verbruikt doordat activiteiten door de hoge gasprijzen deels stil kwamen te liggen of werden afgeschaald. Dit blijkt uit eerste cijfers van het CBS en RIVM/Emissieregistratie.

Uitstoot+broeikasgassen+landbouw+daalt+door+lager+aardgasverbruik
© Burt Sytsma

De uitstoot van broeikasgassen in alle sectoren lag in 2022 9 procent lager dan dat jaar ervoor. De uitstoot van broeikasgassen lag vorig jaar voor het eerst meer dan 30 procent onder het niveau van 1990. In de Klimaatwet is de doelstelling vastgelegd dat de reductie in 2030 moet uitkomen op 55 procent.

Behalve de hoge gasprijzen leidde ook het aantal zonuren en de gemiddeld hogere temperaturen vorig jaar tot minder aardgasverbruik in de glastuinbouw.


Verwarming huizen

Ook in de overige sectoren is het lagere verbruik van aardgas oorzaak van minder uitstoot van broeikasgassen. De gebouwde omgeving heeft 21 procent minder broeikasgassen uitgestoten dan in 2021. Doordat het zachter was dan het jaar ervoor, is er minder aardgas gestookt voor de verwarming van huizen en kantoren.

De industrie stootte 11 procent minder broeikasgassen uit. Dat komt ook door de hoge aardgasprijzen. Grote aardgasintensieve industriële bedrijven, vooral aardolie- en chemische bedrijven, hebben hun productieprocessen hierop aangepast door minder aardgas te verbruiken of hebben hun productie deels stilgelegd. Het verbruik van steenkolen en aardolieproducten door de industrie is vrijwel gelijk gebleven. De industrie heeft met 32 procent het grootste aandeel in de totale uitstoot van broeikasgassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer