Lely Sphere op RAV-lijst met ammoniakreductie van 77 procent

De definitieve emissiefactor waarmee de Lely Sphere op de RAV-lijst komt, is vastgesteld op 3 kilo ammoniak per dierplaats per jaar. Dit betekent gemiddeld 77 procent reductie in ammoniakemissie in de stal ten opzichte van een stal met een traditionele roostervloer waar dit 13 kilo ammoniak per dierplaats per jaar is.

Lely+Sphere+op+RAV%2Dlijst+met+ammoniakreductie+van+77+procent
© Johan Wissink

De definitieve emissiefactor is getest op basis van het RAV-meetprotocol 2013a. Het meetprotocol is gepubliceerd door Wageningen Livestock Research en het doorlopen proces voor de erkenning is nauwkeurig afgestemd met, gecontroleerd en beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Technische Advies Pool. Voor de erkenning zijn vier melkveestallen gedurende een jaar zes keer gemeten op hun emissie. De stallen varieerden in grootte, rantsoen en bedrijfsmanagement.

De definitieve emissiefactor is het gemiddelde van de 24 metingen. Bij de definitieve emissiefactor hoort een uitgebreide systeemomschrijving oftewel leaflet. Die schrijft verplichtingen voor aan de gebruiker (veehouder) en de producent (Lely) voor het zo optimaal mogelijk laten functioneren van het systeem. De leaflet voor het circulaire stalsysteeem Lely Sphere is openbaar en te vinden onder code A1.39. De traditionele roostervloer is A1.100.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer