Franse overheid investeert miljoenen in groente- en fruitsector

Het ministerie van Landbouw in Frankrijk wil dat in 2030 het aandeel geconsumeerde groenten en fruit uit eigen land 5 procent hoger ligt dan nu. In de vijf jaar daarop moet het aandeel nog 5 procent stijgen tot een zelfvoorzieningsgraad van 60 procent in 2035. Om die doelstellingen te behalen, lanceerde de overheid recent een groot ontwikkelings- en investeringsplan.

Franse+overheid+investeert+miljoenen+in+groente%2D+en+fruitsector
© Twan Wiermans

Het ontwikkelings- en investeringsplan van de Franse overheid moet de sector helpen zijn productiecapaciteit te versterken en de uitdagingen van de ecologische transitie aan te gaan. Onderdeel van het plan zijn modernisering en verduurzaming van kassen, vernieuwing en versterking van de weerbaarheid van boomgaarden, aanschaf en gebruik van innovatieve landbouwmachines en duurzame gewasbescherming, onderzoek en ontwikkeling.

Concreet wordt vanaf dit jaar via het programma 'France 2030', dat vergelijkbaar is met het Nederlandse Groeifonds, 400 miljoen euro vrijgemaakt. Daarvan is 100 miljoen euro bestemd voor de aanschaf van nieuwe technologieën zoals machines en materieel voor de modernisering van kassen. 'Denk aan aanpassingen om te voldoen aan de nieuwe klimaatomstandigheden of om het energie- en waterverbruik in de kas te verminderen', geeft landbouwminister Marc Fesneau aan.

Deze specifieke subsidie kan sinds maandag 6 maart worden aangevraagd door Franse groente- en fruittelers. In het voorjaar wordt een tweede subsidieregeling geopend, gericht op afvalbeheer, circulaire economie, vervanging van chemische middelen, vermindering van broeikasgassen en verbetering van dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer