Chemische stoffen aangetroffen in gezuiverd water Friesland

In gezuiverd water van tien rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) in Friesland zijn hoge concentraties insecticiden als fipronil, imidacloprid en diazinon aangetroffen.

Chemische+stoffen+aangetroffen+in+gezuiverd+water+Friesland
© VidiPhoto

De gevonden middelen zijn al jaren verboden als bestrijdingsmiddel in de landbouw, maar komen nog wel voor in onder andere vlooienbanden en mierenlokdozen, zegt Wetterskip Fryslân. Het waterschap gaat nader onderzoek doen bij de rwzi's waar de meeste verboden middelen in het water werden gevonden.

Het schap nam anderhalf jaar lang monsters van gezuiverd water bij tien rwzi's in de provincie. Het is bekend dat rwzi's niet alle vervuiling uit het afvalwater kunnen halen. Ook geneesmiddelen voor mensen werden vaak aangetroffen in concentraties die hoger zijn dan de norm voor oppervlaktewater. Het gaat dan bijvoorbeeld om oxazepam en diclofenac.


Bijen

De medische sector en de waterbeheerders zijn een campagne begonnen tegen het lozen van deze stoffen. In Friesland blijkt nu dat ook insecticiden in het water blijven zitten. Imidacloprid kan desastreus zijn voor bijen. Fipronil kan voor schade aan lever en nieren zorgen.

Wetterskip Fryslân zocht naar driehonderd chemische stoffen die niet in zuiver water thuishoren. Daarvan zijn er 174 gevonden, aldus het schap. Zestig stoffen zaten in meer dan de helft van de monsters. De verboden middelen werden volgens het schap continu gevonden. De gevonden stoffen en de wisselwerking tussen die stoffen zorgen voor een 'chronische toxische druk' op het waterleven, zegt het waterschap.

Bij Heerenveen, Franeker, Burdaard en Wolvega werden de meeste verontreinigingen gevonden, en daar volgt nader onderzoek. Omdat het schap geschrokken is van de totale hoeveelheid gevonden chemische stoffen volgt nu ook onderzoek bij de rwzi's die eerder buiten beeld waren gebleven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer