Tweede Kamer wil weten hoe representatief procederende actiegroepen zijn

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de regering gaat verkennen of er vereisten op het gebied van representativiteit gesteld moeten worden aan belangenorganisaties die rechtszaken tegen de Staat aanspannen.

Tweede+Kamer+wil+weten+hoe+representatief+procederende+actiegroepen+zijn
© Dirk Hol

Het ondernemen van juridische acties door belangenorganisaties is volgens het Burgerlijk Wetboek mogelijk vanuit specifieke belangen, stellen SGP, BBB en JA21 als de opstellers van een dinsdag aangenomen motie.

De consequenties hiervan voor het algemeen belang kunnen groot zijn, terwijl de representativiteit van deze organisaties buitengewoon gering kan zijn. Een voorbeeld van zo'n kleine organisatie is Mobilisation for the Environment (MOB), dat Programma Aanpak Stikstof (PAS) aanvocht waarna het land in de huidige stikstofimpasse belandde.


Geen toets

Volgens de indieners wordt er momenteel door rechters geen indringende toets toegepast op de representativiteit van organisaties die rechtszaken aanspannen tegen de staat. Bovendien is het mogelijk dat procederende organisaties niet door direct belanghebbenden worden gefinancierd, maar zelfs gesubsidieerd worden door de overheid waartegen ze een zaak aanspannen.

De regering moet nu gaan verkennen of dit betekent dat er nadere eisen gesteld moeten worden aan procederende belangenorganisaties. De motie van SGP, BBB en JA21 werd gesteund door Kamerlid Omtzigt, VVD, CDA, PVV, Forum voor Democratie en Groep Van Haga en behaalde daarmee een meerderheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer