Wim Brouwer: 'Er is toekomst voor kalverhouderij in Gelderse Vallei'

Gerwin en Wim Brouwer zien goede toekomstmogelijkheden voor de kalverhouderij. Ze hebben hun bedrijf op orde, maar kijken voorzichtig uit naar iets nieuws. Door uitbreidingsplannen van Barneveld staat de huidige bedrijfslocatie op de tocht.

Wim+Brouwer%3A+%27Er+is+toekomst+voor+kalverhouderij+in+Gelderse+Vallei%27
© Niek Stam

Het is 19.30 uur. Bij de stal staat een veewagen waaruit kalveren de stal in lopen. 'We proberen in een week tijd de 1.350 plaatsen op ons bedrijf te vullen voor een nieuwe ronde', zegt Gerwin Brouwer. 'De vrachtwagens met kalveren arriveren op verschillende momenten. Gisteren kwamen er drie na twaalf uur 's nachts.'

Vader Wim en zoon Gerwin Brouwer hebben een kalverhouderij in het Gelderse Barneveld. Op dit moment neemt Wim Brouwer het bedrijf nog grotendeels voor zijn rekening. Overdag werkt Gerwin Brouwer elders als stratenmaker. Verdergaan met het bedrijf dat zijn ouders hebben opgebouwd is zijn grootste wens. 'Ik ben opgegroeid tussen de kalveren. Het is prachtig werk om kalveren op te laten groeien', vindt Gerwin Brouwer die sinds twee jaar met zijn vader in maatschap werkt.


Twee rondes

Brouwer draait ongeveer twee rondes per jaar. De kalveren verblijven 28 weken op het bedrijf en gaan dan weg als blankvleeskalveren met een eindgewicht van ongeveer 280 kilo per dier. De start van een nieuwe ronde is druk. 'Na het schoonmaken van de stallen en het plaatsen van de babyboxen ontvangen we nieuwe kalveren. Die hebben veel aandacht en zorg nodig. Daarom werken we in de eerste weken van een nieuwe ronde met een aantal losse krachten', legt Wim Brouwer uit.

In deze regio vind je veel bedrijven die in de kalfsvleesketen actief zijn en er is veel kennis

Wim Brouwer, kalverhouder in Barneveld

'Dat we de kalveren in het begin individueel huisvesten is nodig om ze goed in de gaten te houden en zeker te weten dat ze hun eigen portie melk opdrinken. Als alles goed gaat, zijn de babyboxen snel weg', zegt Brouwer.


Duitse regelgeving

'Vorige week ontvingen we een paar vrachtwagens met kalveren uit Duitsland. Die waren bij aankomst 28 dagen oud als gevolg van de Duitse regelgeving. Bij Nederlandse kalveren is de aankomstleeftijd 14 dagen. Dat zal in de toekomst wel omhooggaan. Een voordeel voor ons van iets oudere kalveren is dat ze sterker en vlotter zijn. Daardoor waren de babyboxen bij de Duitse kalveren binnen een week uit het hok verdwenen', licht de ondernemer toe.


In twee stallen zijn 1.350 kalveren gehuisvest.
In twee stallen zijn 1.350 kalveren gehuisvest. © Niek Stam

Het bedrijf van Brouwer groeide in stappen naar de huidige omvang. In 2006 splitsten Wim Brouwer en zijn broer hun ouderlijk bedrijf. Wim Brouwer ging verder met een nieuwe stal voor 800 kalveren. In 2017 bouwde hij weer een nieuwe stal en bereikte daarmee de huidige capaciteit van 1.350 plaatsen.


Gas- en stroomprijzen

Energie bezorgt Brouwer geen grote hoofdbrekens. 'We hebben vroegtijdig in zonnepanelen geïnvesteerd. Aardgas gebruiken we niet. Als brandstof voor het verwarmen van de melk en de stallen gebruiken we houtsnippers die we afnemen van een palletfabriek. Die snippers zijn uitgegroeid tot een extra activiteit naast de kalverhouderij. We beleveren ongeveer tachtig kalverhouders verspreid over Nederland met deze houtsnippers.'


De stallen worden verwarmd met houtsnippers.
De stallen worden verwarmd met houtsnippers. © Niek Stam

Brouwer maakt ook tijd vrij voor bestuurlijk werk. Zo is hij voorzitter van LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei en lid van LTO-vakgroep Kalverhouderij. Ook is hij enthousiast deelnemer aan een studieclub van kalverhouders. 'We kijken bij elkaar in de stallen en in de boeken. Dat is enorm leerzaam.'


Nieuwe plek

Hoewel Gerwin en Wim Brouwer hun zaakjes goed voor elkaar hebben, kijken ze wel om zich heen. 'Gemeente Barneveld maakt plannen om hierachter een nieuwe rondweg aan te leggen en zal waarschijnlijk het gebied tussen die weg en de bebouwde kom bestemmen voor woningbouw. Als dat doorgaat, moet ons bedrijf wijken. Het is nog niet definitief, maar we oriënteren ons wel op een nieuwe plek.'

Vader en zoon weten één ding zeker: ze willen kalverhouders blijven, het liefst op een nieuw bedrijf op een andere locatie. 'In vergelijking met het kopen van een bestaand bedrijf biedt nieuwbouw meer mogelijkheden om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Innovatief bezig zijn past ons. Ik zie het als een uitdaging en het biedt kansen om nieuwe regels het hoofd te bieden', zegt Wim Brouwer. 'Bij nieuwbouw biedt techniek mogelijkheden om zowel ammoniak als methaan aan te pakken.'


Sociale aspect

De kalverhouder heeft nog een eis voor een bedrijf op een andere plek: die plek moet zich bevinden in de Gelderse Vallei. 'We willen hier niet weg. Deels vanwege het sociale aspect, maar ook omdat ik juist in deze regio kalverhouder wil zijn. Onze sector is in dit gebied ontstaan. Hier vind je veel bedrijven die in de kalfsvleesketen actief zijn en er is veel kennis.'

Is er toekomst voor de kalverhouderij in de Gelderse Vallei? Stikstofminister Christianne van der Wal zei onlangs dat er straks veel niet meer kan voor de kalverhouderij in dit gebied. 'Ik hoop op een goede toekomst voor onze sector. Ik verwacht een andere politieke wind na de verkiezingen. Als sector zijn we bereid om actie te ondernemen als gaat om zaken als stikstof en dierenwelzijn', stelt Brouwer. 'Dat kan als er een verdienmodel overblijft.'


Gerwin en Wim Brouwer, kalverhouders in Barneveld
Gerwin en Wim Brouwer, kalverhouders in Barneveld © Niek Stam


Bedrijfsgegevens

Gerwin (23) en Wim (46) Brouwer hebben een kalverhouderij met 1.350 kalverplaatsen in het Gelderse Barneveld. Door mechanisatie en automatisering kan Wim Brouwer het werk in normale weken in zijn eentje doen. In de periode van afleveren, schoonmaken en opzetten van nieuwe kalveren schakelen de ondernemers oproepkrachten in voor de piekwerkzaamheden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  90 %
Meer weer