Onafhankelijke monstername bij mestvervoer 2021 op orde

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2021 controles uitgevoerd op onafhankelijke monstername bij mestvervoer. De naleving van de voorwaarden voor de uitvoering van de bemonsteringen lijkt goed op orde. In 98 procent van de bijgewoonde gevallen werd de wetgeving correct nageleefd.

Onafhankelijke+monstername+bij+mestvervoer+2021+op+orde
© Twan Wiermans

In 2021 zijn er 170 fysieke controles uitgevoerd waarbij de onafhankelijke monstername is bijgewoond of waarin anderszins op de naleving van de voorwaarden is gecontroleerd. Daarvan hebben er 43 plaatsgevonden bij deelnemers aan Fertigarant. Het overgrote deel van de 170 inspecties heeft plaatsgevonden bij bemonsteringen tijdens het laden van de vracht.

Van de 170 inspecties zijn er 4 niet-akkoord bevonden. De bevonden overtredingen hebben allemaal betrekking op administratieve formaliteiten bij het melden van de bemonsteringen.


Dikke fractie

De conclusie van de NVWA heeft geen betrekking op de naleving door leveranciers en intermediairs van de verplichting om alle dikke fractie met onafhankelijke monstername af te voeren. Deze monsters worden niet meer door de vervoerders zelf genomen, maar door onafhankelijke monsternemers van een geaccrediteerde én erkende organisatie.

Binnen deze systematiek worden de monsters per vooraf bij de NVWA aangemelde vracht genomen. Daarnaast is er sinds eind 2019 voor mestverwerkers die een vaste samenstelling van hun dikke fractie garanderen, ook de mogelijkheid om – in plaats van iedere vooraf aangemelde vracht te laten bemonsteren – steekproefsgewijs te laten bemonsteren. Er zijn 13 deelnemers aan dat kwaliteitssysteem Fertigarant.

De monsternemende organisatie meldt namens en op verzoek van de leverancier dagelijks aan de NVWA de planning voor de volgende werkdag van de bedrijfsbezoeken voor het nemen van monsters. De toezichthouders van de NVWA kijken vooral of de onafhankelijkheid is gewaarborgd en of er overeenkomstig het bemonsteringsprotocol wordt gewerkt. De toezichthouders zijn mede aanwezig ter ondersteuning van het onafhankelijk kunnen werken door de monsternemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer