Loonwerker Dullens: 'Bovengronds mest uitrijden mag in België'

Loonwerker Rard Dullens uit het Limburgse Voerendaal maakt zijn machinepark piekfijn in orde en repareert wat onderdelen aan zijn zelfrijdende maaier. De mestinjecteur heeft hij al gebruikt bij Belgische klanten. 'Daar mogen boeren vanaf 15 januari mest uitrijden: bovengronds.'

Loonwerker+Dullens%3A+%27Bovengronds+mest+uitrijden+mag+in+Belgi%C3%AB%27
© Twan Wiermans

Het begint te kriebelen bij de loonwerker. Dullens is druk met het onderhoud van zijn machines, want voor je het weet kan er weer gras gemaaid worden. Naast zijn maaier krijgen ook de hark, meststrooier en zelfrijdende mestinjecteur een onderhoudsbeurt.

Dullens heeft zijn mestinjecteur dit jaar al gebruikt bij Belgische klanten. 'We zitten hier dichtbij de Belgische grens en daar mogen boeren doorgaans van 15 januari tot 15 oktober mest uitrijden. In sommige regio's mocht dat dit jaar zelfs al vanaf 1 januari.'


Verbazingwekkend

Wie denkt dat de mest in België zorgvuldig in de grond wordt geïnjecteerd, heeft het mis. Dullens: 'In bepaalde streken mag dat nog gewoon op de ouderwetse manier: bovengronds. Ik haal dus de injecteur van mijn machine en zet er een ketsplaat op.' Dullens vindt het verbazingwekkend dat de mestmaatregels in Nederland zo streng zijn, terwijl het beleid in België zo soepel is.

Naast zijn loonbedrijf heeft de Limburger ook 25 Lakenvelderkoeien en 105 meststieren. Ook dat zijn Lakenvelders. 'Ik haal ze in het najaar op bij hobbyboeren in de onderste helft van Nederland. Het zijn dieren van minimaal vier maanden oud en ik mest ze af tot een leeftijd van 18 tot 22 maanden'


Smakelijk vlees

De Lakenvelders produceren smakelijk vlees, geeft Dullens aan. Uit meerdere onafhankelijke smaaktesten van Stichting Slowfood zou blijken dat de Lakenvelder het lekkerste rundvlees van Nederland heeft. Ondanks dit predicaat, verloopt de afzet van Dullens rundvlees heel stroef. 'Grote winkelketens willen graag honderden dieren per week, maar ik lever er slechts honderd per jaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer