België wil subsidie voor geproduceerde energie jaarlijks evalueren

Het wetsvoorstel van de Belgische omgevingsminister Zuhal Demir om de overheidssteun voor biomassa, biogas en fossiele warmtekrachtkoppeling jaarlijks te actualiseren, is goedgekeurd door het Vlaamse parlement. Het besluit leidt tot grote onvrede in de glastuinbouw, meldt de Belgische Boerenbond.

Belgi%C3%AB+wil+subsidie+voor+geproduceerde+energie+jaarlijks+evalueren
© Vidiphoto

Twee jaar geleden besloot het Vlaamse parlement om vanaf dit jaar over te gaan op de uitfasering van energiecertificaten op nieuwe WKK-installaties. 'Met het nieuwe wetsvoorstel worden ook bestaande installaties herzien', legt Hanne Leirs van Boerenbond bij Vilt uit. Via een nog niet bepaalde berekeningsmethode wordt de 'bandingfactor' jaarlijks aangepast. 'Hierdoor weet de sector niet langer waar hij aan toe is', vreest Leirs.

Demir wil met de nieuwe wet oversubsidiëring tegengaan. 'Maar ze dreigt daarbij voorbij te gaan aan de verscheidenheid van de bedrijven en projecten in de glastuinbouw. Veel glastuinders hebben langetermijncontracten afgesloten voor de aankoop van gas en de verkoop van elektriciteit. Daar is van oversubsidiëring helemaal geen sprake. Met deze regel kan het verdienmodel van diverse bedrijven serieus in gevaar komen', stelt de adviseur van de Boerenbond.

Daarmee doelt Leirs erop dat glastuinders rekenen op inkomsten die voortvloeien uit het engagement dat de Vlaamse overheid met hen aanging. 'Wij kunnen ons niet vinden in een jaarlijkse aanpassing, omdat die indruist tegen eerdere afspraken. De overheid is louter op zoek naar middelen om de energiefactuur voor de consument te verlagen.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer