Adema: geen aanvullende steun voor glastuinbouw

Het kabinet overweegt geen aanvullende steunmogelijkheden in te zetten voor de glastuinsbouw. Er is bij het verstrekken van energiesubsidie bewust gekozen voor een generieke regeling voor het energie-intensieve midden- en klein bedrijf om zo de energietransitie in de glastuinbouw te versnellen.

Adema%3A+geen+aanvullende+steun+voor+glastuinbouw
© Twan Wiermans

Dat schrijven minister Adema van Landbouw en zijn collega Micky Adriaansens van Economische Zaken in reactie op Kamervragen van de CDA'ers Derk Boswijk en Henri Bontenbal. Zij stelden vragen naar aanleiding van publicaties waariin de steun voor een energie-intensieve sector als de glastuinbouw 'teleurstellend' wordt genoemd. De sector zou daarmee niet zijn gebaat.


Af van fossiel

Het kabinet heeft gekozen voor een generieke regeling, schrijven de minsiters. Alle ondernemers die aan de kaders van de regeling Tegemoetkoming Energie Kosten (TWK) voldoen, kunnen daarvan gebruik maken. Adema geeft aan de steun ook te zien als middel om om investeringen in energiebesparende maatregelen en de energietransitie te versnellen. 'Dat is de enige manier om ook minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.'

Om de energietransitie in de glastuinbouw te versnellen heeft het kabinet verschillende middelen vrijgemaakt. Adema noemt het budget voor subsidie op energiebesparende maatregelen dat is verhoogd naar 60 miljoen euro. Ook wordt via verschillende instrumenten bijgedragen aan infrastructuur voor duurzame warmtebronnen.


Borgstelling verruimd

Voor ondernemers die op korte termijn in liquiditeitsproblemen komen, heeft het kabinet een tijdelijke mogelijkheid voor een borgstellingskrediet mogelijk gemaakt. De overheid neemt daarbij een deel van het risico over voor een bank bij verstrekking van krediet. Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) wordt verruimd, waardoor nu ook kredieten voor werkkapitaal, specifiek voor de tuinbouwsector onder het BL kunnen worden gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer