5 vragen over koppeling SDE-subsidie aan gasprijs

De gasprijzen zijn al maanden enorm hoog. Dat heeft negatieve gevolgen voor glastuinders die gebruikmaken van de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE), omdat de subsidie is gekoppeld aan de aardgasprijs. Hoe zit dat? En kan het anders?

5+vragen+over+koppeling+SDE%2Dsubsidie+aan+gasprijs
© Han Reindsen

Waarom pakt de koppeling van de aardgasprijs aan de SDE voor de glastuinbouw negatief uit?

Voor de meeste bedrijven die overstappen van aardgas op duurzame energie is aardgas een prima referentie voor de berekening van de hoogte van de subsidie. Maar voor de glastuinbouw niet. Dat komt doordat daar veelal gebruik wordt gemaakt van een warmtekrachtkoppeling die met aardgas warmte opwekt en elektriciteit levert aan het energienetwerk. De warmteprijs zou daarom een betere referentie zijn.


Wat zijn de gevolgen van deze koppeling?

Door de hoge gasprijs is de subsidie in 2022 voor duurzame warmteopties meer dan gehalveerd. Alles wijst erop dat de subsidie voor 2023 en mogelijk ook voor 2024 wegvalt. Daarnaast zijn de operationele kosten van duurzame projecten enorm gestegen.

De operationele kosten nemen dus hard toe, terwijl de subsidie opdroogt. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat veel bestaande duurzame projecten in de glastuinbouw stil komen te liggen. Daarnaast schrikt het bedrijven af die nog moeten investeren in duurzame energie, waardoor de transitie wordt geremd.


Welke projecten worden hierdoor geraakt?

Alle duurzame warmteprojecten met aardwarmte, biomassa en zonnewarmte hebben hieronder te lijden, geraakt door de hoge gasprijzen. Bij SDE++ voor afvang en levering van CO2 aan de glastuinbouw speelt een vergelijkbare problematiek.


Hoe kan het anders?

De glastuinbouw zet in een notitie aan de Haagse politiek meerdere oplossingen op een rij. Zo vindt de sector dat niet enkel de gasprijs, maar ook de prijs van restwarmte van elektriciteitsproductie door warmtekrachtkoppelingsinstallaties als uitgangspunt moet worden genomen. De 'spark spread'.

Daarnaast moet een minimale subsidie worden gegarandeerd. Dat kan door een plafond in het correctiebedrag in te voeren. Ook kan in de bepaling van het jaarlijkse subsidiebedrag rekening worden gehouden met de werkelijke operationele kosten en marktprijzen van bijvoorbeeld inkoop van elektriciteit.


Is de overheid bereid de sector tegemoet te komen?

De glastuinbouwsector heeft nog geen signaal gekregen dat er voor bestaande duurzame warmteprojecten iets gaat veranderen om te voorkomen dat de SDE-subsidie volgend jaar op 0 euro uitkomt. Wel kondigde het kabinet onlangs aan dat het per direct stopt met het subsidiëren van warmteopwekking met biomassa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer