Melkprijzen zetten daling nu daadwerkelijk in

Waar 2022 voor melkveehouders het gehele jaar in het teken stond van stijgende melkprijzen tot ongekende hoogte, begint het jaar 2023 in mineur. Alle zuivelondernemingen laten de melkprijs zakken. De dalingen komen niet onverwacht, want internationaal dalen de zuivelnoteringen al een aantal maanden.

Melkprijzen+zetten+daling+nu+daadwerkelijk+in
© Royal A-ware

FrieslandCampina was tussen kerst en de jaarwisseling een van de eerste bedrijven die de nieuwe tarieven voor januari bekendmaakten. De prijs van Nederlands grootste zuivelcoöperatie daalt met 2,51 euro ten opzichte van december naar 60 euro per 100 kilo. Het is voor het eerst sinds juli 2021 dat de gangbare melkprijs daalt. De garantieprijs voor biologische boerderijmelk daalt met 0,43 euro naar 64,75 euro.


De melkprijs van Royal A-ware daalt in januari met ruim 2 euro. De A-ware WP-prijs daalt met 2,10 euro en komt uit op 63,24 euro per 100 kilo. De prijs voor biologische melk daalt met 1,50 euro naar 69,67 euro. Bij Arla bedraagt de voorschotprijs in Nederland in januari 58,63 euro, 1,09 euro minder dan in december. Voor biologische melk wordt 65,83 euro per 100 kilo uitbetaald. Dat is 80 cent minder.


Volgens zuivelanalist Martin Valstar van ZuivelNL heeft de terugval vooral te maken met de vraagkant en minder met de aanbodkant. 'Er is gewoon sprake van vraaguitval door de hoge prijzen. In Afrika en een flink aantal Aziatische landen is basiszuivel een luxeproduct en dat wordt minder gekocht. In West-Europa is dat niet het geval, maar ook hier verschuift het consumptiepatroon.

Mensen kopen dan bijvoorbeeld blokken kaas in plaats van plakken kaas. Van merkkaas schakelen consumenten over op merkloos. Of ze kopen geen kaas meer. Door de inflatie en de hoge prijzen voor zuivel verandert het koopgedrag.'


Vertraging

De boerderijmelkprijzen reageren, zoals gewoonlijk, met vertraging op de dalende zuivelnoteringen. Die dalen al sinds oktober. Volgens Valstar zijn er nog geen signalen dat daar verandering in komt.

'Natuurlijk zijn de melkprijzen nog altijd historisch hoog. Maar vergeet niet dat de kostprijs ook enorm is gestegen voor melkveehouders. Waar het eerder misschien wel uit kon voor 35 cent, moet je daar nu minstens een dubbeltje bij optellen. De situatie is echt veranderd.'

In de Europese Unie is in een aantal lidstaten, waaronder in Nederland, de productie iets toegenomen in de tweede helft van 2022 ten opzichte van 2021. Valstar: 'Maar wereldwijd zien we geen duidelijke toename in het aanbod van zuivel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer