Melkprijs FrieslandCampina daalt voor het eerst in lange tijd

De garantieprijs van FrieslandCampina voor boerderijmelk daalt in januari met 2,51 euro ten opzichte van december naar 60 euro per 100 kilo. Het is voor het eerst sinds juli 2021 dat de gangbare melkprijs van de grootste zuivelonderneming in Nederland daalt. De garantieprijs voor biologische boerderijmelk daalt met 0,43 euro naar 64,75 euro.

Melkprijs+FrieslandCampina+daalt+voor+het+eerst+in+lange+tijd
© Dirk Hol

Volgens de zuivelcoöperatie is de daling het gevolg van lagere basiszuivelprijzen en de verwachting dat referentiebedrijven de prijzen die zij betalen voor boerderijmelk zullen verlagen als gevolg van een afzwakkende marktvraag in combinatie met een hogere aanvoer van boerderijmelk. Ook bij biologisch melk is volgens FrieslandCampina sprake van een afzwakkende marktvraag in combinatie met een hogere aanvoer.

Sinds juli van dit jaar was de grootste stijging van de melkprijs er al uit, toen de melkprijs voor gangbare melk de 60 euro per 100 kilo doorbrak. De piek voor biologisch melk werd in oktober bereikt met 65,50 euro.



De FrieslandCampina-garantieprijs geldt voor 100 kilo melk met standaardgehaltes van 3,58 procent eiwit, 4,45 procent vet en 4,54 procent lactose, exclusief btw. De bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 925.000 kilo melk op jaarbasis. De garantieprijs voor biologische melk geldt voor dezelfde percentages, maar bij een gemiddelde jaarlevering van 550.000 kilo.

De daling van de melkprijs komt niet onverwacht. De belangrijkste zuivelnoteringen van ZuivelNL dalen al sinds begin oktober. Doorgaans reageren de melkprijzen die zuivelondernemingen uitkeren met vertraging op deze noteringen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer