OptiTurn-schuddertand is noviteit van nieuwe Krone-schudder

Krone breidt komend seizoen het Vendro-programma uit met nieuwe getrokken cirkelschudders met werkbreedtes van 9 en 11 meter. Ze zijn onder de naam Vendro T 900 en Vendro T 1120 verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Loonwerker Anthony Brak werkte dit seizoen al met de Vendro T 1120 en is enthousiast over het resultaat van de machine en de driedimensionaal gevormde OptiTurn-schuddertand.

OptiTurn%2Dschuddertand+is+noviteit+van+nieuwe+Krone%2Dschudder
Krone
© Persbureau Noordoost

Loonbedrijf Brak uit het Friese Oldeboarn werkte hiervoor zeven jaar met de voorloper van de Vendro T1120, de KWT 11.22. Een prima machine, maar de nieuwe schudder heeft weer een paar extra technische details, aldus Brak. De grote voordelen van de nieuwe schudder vindt de loonwerker dat de machine snel en gemakkelijk opklapbaar is. Ook is hij blij met de driedimensionaal gevormde OptiTurn-schuddertand, voor een schonere gewasopname en maximaal schudbeeld.

Het lijkt alsof de schudder het gewas luchtiger verdeelt en de machine pakt het gras schoner op met een hogere werkdiepte, vertelt Brak. 'Je kunt 'm wat hoger afstellen en iets agressiever schudden, zodat je schoner werk aflevert. De machine tilt het gewas van de grond, zodat er minder verontreiniging in het gras komt. Omdat de gebogen schuddertanden driedimensionaal zijn, wordt het gras zowel in de rijrichting van de schudder als de draairichting van de rotor opgelift.'


Optimale bodemaanpassing

Alle nieuwe Vendro-modellen zijn standaard met de OptiTurn-schuddertanden en tandarmen uitgerust, meldt Marc Berghuis, verkoopmanager Noord-Nederland bij Krone. 'Door een dicht bij de schuddertand lopend wiel in combinatie met de gebogen schuddertanden, werken de machines met een optimale bodemaanpassing. De dubbelgevormde, ook wel scheppende, tandvorm van de schuddertand verbetert de opname en spreiding van het gewas. Dat is de basis voor schoon en kwalitatief hoogwaardig ruwvoer.'

De twee tandbenen zijn ongelijk lang, vergelijkbaar met de ouderwetse hooivork, legt Berghuis het principe van de OptiTurn-techniek uit. 'Daardoor zijn de uiteinden van de tanden altijd evenwijdig aan de bodem. Het gewas wordt schoon, verliesvrij en gelijkmatig opgenomen. Het zogeheten kameffect zorgt voor een goede vermenging van de verschillende gewaslagen, voor een gelijkmatige droging van het product.'

De schuddertanden zijn met een excentrische bout aan de tandarm bevestigd en in drie standen in te stellen, voor meer of minder grip. Berghuis: 'Het maakt niet uit hoe het gewas of perceel eruitziet, met de juiste instelling van de tanden zit je altijd goed.'


Inspelen op korte voordroogtijd

Volgens Berghuis speelt Krone met de OptiTurn-schuddertand in op een trend van de laatste jaren: melkveehouders leggen de focus op hoogwaardige graskuilen en willen veel capaciteit om een korte voordroogtijd te realiseren. 'Hoe preciezer en gelijkmatiger het gewas geschud en breed verdeeld wordt, hoe gelijkmatiger en sneller het droogt.'

Een optimale brede en luchtige verdeling zorgt voor een gelijkmatig effect van zon en wind op het gewas en versnelt het verdampingsproces van het vocht in het gras. 'Om een goede voerkwaliteit te bereiken, is een korte voordroogtijd met een gelijkmatig drogingsproces noodzakelijk, zowel voor silage als voor hooi', zegt Berghuis.


OctoLink-vingerkoppeling

De Vendro T 1120 beschikt over een robuuste bouw, het hoofdframe bestaat uit een rechthoekig kokerprofiel dat in één stuk door van links naar rechts loopt. Het opklappen gebeurt met een dubbele scharnieren lip. Voor de aandrijving van de afzonderlijke elementen gebruikt Krone de OctoLink-vingerkoppeling. Acht korte vingers zorgen in de aandrijving voor een in elke positie sterke en onderhoudsvrije verbinding van het ene naar het volgende element. De tandwieloverbrenging per element wordt in de fabriek gevuld met vet en is daarmee onderhoudsvrij.

De achtvingerkoppeling biedt een grote bewegingsvrijheid, stelt Berghuis. 'De buitenste elementen kunnen 180 graden naar binnen worden geklapt, zonder dat er kans is op een breuk in de aandrijving. Op deze manier heb je voor het parkeren van de schudder weinig ruimte nodig en kan de machine door zijn geringe hoogte veilig over de weg worden getransporteerd.'


Schudden op kopakker

Brak vindt de schudder heel praktisch op de kopakkers. Het is vrij eenvoudig om de buitenste elementen omhoog te klappen, zodat het gewas niet dubbel wordt geschud. 'Dat kun je al rijdende doen', zegt de loonwerker. 'De schudder gaat in secties naar beneden, van binnen naar buiten. Dat is met een breedte van 11 meter heel belangrijk, vooral in land met veel greppels.'

Alle schudders zijn standaard voorzien van een schudhoekverstelling van 13 tot 19 graden. Daarmee kan de intensiteit van de schudder eenvoudig door een veerbelaste pen in vier standen worden ingesteld, zonder gereedschap, splitpen of borgpen. De schudhoek beïnvloedt de intensiteit van de kneuzing het gewas, aldus Berghuis. 'Als je onder nattere omstandigheden wat agressiever wilt schudden, zet je de schudhoek wat steiler. Onder droge omstandigheden of bij het schudden van hooi kun je 'm wat lager zetten. Dat geldt ook voor fijner materiaal, voor minder insleep.'

Ook de schuinstelling van de machine vindt Brak een pluspunt. 'Alle schudders met acht of tien elementen beschikken over een vanuit de trekker te bedienen hydraulische schuinstelling', zegt Krone-verkoopmanager Berghuis daarover. 'Door de gezwenkte positie van de machine wordt het gewas langs de veldranden zonder verliezen egaal naar binnen geschud.'


Compact draagframe

Brak noemt de compactheid van de schudder als ander voordeel. 'Het V-vormige en compacte draagframe van de machine zorgt ervoor dat het zwaartepunt dicht bij de trekker ligt. Er is minder hefvermogen nodig, zodat de schudder ook voor kleinere trekkers geschikt is.'

Geparkeerd neemt de machine dan ook weinig ruimte in. 'De machine wordt in parkeerstand door twee brede steunpoten gedragen, zodat hij niet op de middelste tastwielen staat. Het bevestigingspunt kan vrij heen en weer bewegen en snel en eenvoudig worden aan- en afgekoppeld', laat Brak weten.

De schudder zit goed in de lak, besluit de loonwerker, er zit weinig dagelijks onderhoud aan. 'De aandrijvingen lopen in een gesloten vetbad, waardoor ze onderhoudsvrij zijn en een langere levensduur hebben.'


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Krone

Krone

Al vele jaren ontwikkelt en bouwt Krone in het Duitse Spelle hoogwaardige voederwinningsmachines. Het continu investeren in innovatie, knowhow en...

Lees verder »

Meer van Krone

Lees ook

Meer artikelen van Krone »

Artikelen over Krone