'De Krone Big X is perfect in balans'

Loonbedrijf Beute uit het Groningse Lutjegast vertrouwt op twee Krone Big X veldhakselaars voor de gras- en maisoogst. Een combinatie van excellente hakselkwaliteit, laag brandstofverbruik, goede gewichtsverdeling en overzichtelijke bediening spreekt Beute aan. 'De Big X is perfect in balans op alle vlakken', zo vatten ze samen.

%27De+Krone+Big+X+is+perfect+in+balans%27
Krone
© De Vries Media

Krone speelt een belangrijke rol bij Beute. Twee triple-maaicombinaties, dubbeldoelwagens en hakselaars staan gereed. 'Ja, ik heb wel een beetje een Krone-onderbroek aan', lacht bedrijfsoprichter Harm Beute. Maar dan serieus: 'Dat heeft wel een reden. De ondersteuning van importeur Bromach is super. De fabriek zit slechts een uurtje over de Nederlandse grens. Onderdelen zijn zo altijd leverbaar.'

Harm Beute runt het bedrijf met zoons Johan en Bert. 'We zijn een puur agrarisch loonbedrijf', legt Bert uit. 'Alles draait om gras, mais en mest. We bedienen melkveehouders in een straal van 15 kilometer rond ons bedrijf.'

De motorpositie komt de gewichtsverdeling ten goede. Onze klanten zitten op zand-, veen- en kleigrond. Het gewicht is belangrijk.

Bert Beute, Loonbedrijf Beute

Brandstofverbruik telt

'Krone is ons merk, maar we weten wat te koop is', vat Bert samen. 'In het verleden hebben we Claas en New Holland gehad. Voor aanschaf van de Big X 680 hebben we serieus John Deere geprobeerd. De test bevestigde onze voorkeur. Krone combineert een enorme capaciteit met een perfecte hakselkwaliteit en laag brandstofverbruik. Dat laatste is zeer belangrijk bij deze dieselprijzen.'

Beute werkt met een Big X 700 en sinds 2020 de Big X 680. Een rijk uitgeruste machine waar tijdens de maisoogst een 8-rijïge EasyCollect 600-2 voorzetstuk voor hangt. Hiermee wordt zo'n 400 hectare snijmais geoogst.

Tijdens de maisoogst hangt voor de Big X 680 van Loonbedrijf Beute een 8-rijïge EasyCollect 600-2 voorzetstuk. Hiermee wordt zo’n 400 hectare snijmais geoogst.
Tijdens de maisoogst hangt voor de Big X 680 van Loonbedrijf Beute een 8-rijïge EasyCollect 600-2 voorzetstuk. Hiermee wordt zo’n 400 hectare snijmais geoogst. © De Vries Media

Gewichtsverdeling

De dwarsgeplaatste 16 liter Liebherr V8 levert 662 pk. In de eco-modus kan op een lager vermogen worden gewerkt. De machine regelt dit zelf. Krone noemt het PowerSplit.

'De motorpositie komt de gewichtsverdeling ten goede', weet Bert. 'We hebben geen contragewicht nodig. Onze klanten zitten op zand-, veen- en kleigrond. Het gewicht is belangrijk. De 900/60R42 banden zijn dankzij de grote voetafdruk en bodemvrijheid een voordeel. De maisbek is korter dan zijn voorganger, wat ook goed is voor de gewichtsverdeling. In twee minuten heb je hem dankzij de snelkoppelbok afgebouwd. De aankoppeling fungeert tevens als pendelsysteem.'

Korrel tot meel

De Big X 680 is uitgerust met een MaxFlow hakseltrommel met 28 messen. Daarachter is de OptiMaxx korrelkneuzer gepositioneerd. Zes voorperswalsen comprimeren het gewas. De haksellengte is instelbaar tussen 4 en 22 millimeter. Ook een variabele haksellengte is mogelijk.

Beute ziet een trend naar korter hakselen, vooral in gras. 'We hakselen steeds meer gras, wat ook de reden is om met twee hakselaars te werken', zegt Johan. 'Grote melkveehouders zoeken capaciteit en willen hun volledige eerste snee in één keer inkuilen. Met een capaciteit van 10 hectare per uur kunnen we zelfs onze grootste klanten in één keer voorzien.'

'Zeker in de zware eerste snede dit voorjaar bewijst de brede hakselkooi zich', meent Harm. 'Kijkend naar de concurrentie kan ik niet anders dan concluderen dat wat capaciteit betreft niets aan de Big X kan tippen.'

'In mais zien we een trend naar het volledig vermalen van de korrel', zegt Bert. 'Dit kan de OptiMaxx-kneuzer doordat de walsen met een snelheidsverschil werken van 30 procent tot 50 procent. Onze klantengroep breidt zelfs uit vanwege de hakselkwaliteit.'

Bert Beute: 'In mais zien we een trend naar het volledig vermalen van de korrel.'
Bert Beute: 'In mais zien we een trend naar het volledig vermalen van de korrel.' © De Vries Media

Gewasdata voor de klant

De Big X 680 is rijk uitgerust. Bijvoorbeeld met de StreamControl instelbare werpwijdte. Hiermee wordt de gewasstroom gestuurd op de schoepen van de blazer, waardoor er een grotere werpwijdte ontstaat.

Sinds dit jaar wordt gewerkt met een NIR-sensor om de productgehaltes te meten. Beute merkt dat klanten geïnteresseerd zijn in de data. Meer eiwit van eigen land is actueel. De nieuwste Big X herbergt veel kleine verbeteringen. Het valt Beute op dat Krone luistert naar wat klanten zeggen. 'Geef je feedback, dan wordt daar ook echt wat mee gedaan.'

Bert Beute van Loonbedrijf Beute uit het Groningse Lutjegast vertrouwt op twee Krone Big X veldhakselaars voor de gras- en maïsoogst.
Bert Beute van Loonbedrijf Beute uit het Groningse Lutjegast vertrouwt op twee Krone Big X veldhakselaars voor de gras- en maïsoogst. © De Vries Media

'Trend van lang naar kort hakselen'

De vraag naar een fijner gehakseld product – bij zowel gras als mais – ziet ook Krone-fabrieksvertegenwoordiger Marc Berghuis terug in Nederland. 'De trend van structuurmais zien we niet langer in ons land. Een haksellengte van 8 à 9 millimeter is gemiddeld. Zeker in Noord-Nederland. Dit product is gemakkelijk te verwerken. In het zuiden wordt soms een grotere lengte aangehouden van 12 à 13 millimeter. Wat wel is veranderd is dat de korrel volledig kapot moet zijn. Het gaat niet alleen om de hakselkooi, maar juist ook om de techniek erachter. Met de OptiMaxx-korrelkneuzer doen we dit perfect.'
• Kijk hier voor meer informatie over de hakselaars van Krone


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Krone

 

 

Krone

Al vele jaren ontwikkelt en bouwt Krone in het Duitse Spelle hoogwaardige voederwinningsmachines. Het continu investeren in innovatie, knowhow en...

Lees verder »

Meer van Krone

Lees ook

Meer artikelen van Krone »

Artikelen over Krone