Insteek Van Rij: btw-nultarief groente en fruit 1 januari 2024

Het kabinet hoopt het btw-nultarief op groente en fruit op 1 januari 2024 in te voeren, meldt staatssecretaris Marnix van Rij. 'Dat is eerst mogelijke datum dat dit wetstechnisch kan. Met een uitvoeringstoets wordt nagegaan of dit ook uitvoeringstechnisch haalbaar is.'

Insteek+Van+Rij%3A+btw%2Dnultarief+groente+en+fruit+1+januari+2024
© Thierry Schut

De staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst geeft daarmee antwoord op de vraag van voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer. Die wilde weten hoe Van Rij invulling geeft aan de motie van Niko Kofferman van de Partij voor de Dieren. Die verzocht de staatssecretaris om op een zo kort mogelijke termijn de btw op groente en fruit af te schaffen. Hij moest beginnen met onbewerkte groente en fruit, waarna ook voor andere gezonde groente- en fruitproducten de btw wordt afgeschaft.

Snellere invoering dan voor 1 januari 2024 is volgens de staatssecretaris op een zorgvuldige wijze niet mogelijk. Daarvoor zijn volgens hem drie redenen. 'Er is invulling nodig van wat de term 'onbewerkt' inhoudt. De resultaten van het lopende onderzoek naar mogelijke afbakeningsvarianten blijven dan ook relevant. Het kabinet wil geen stapsgewijze aanpak, maar deze maatregel in één keer realiseren.'


Begrijpelijk en uitvoerbaar

Voor ondernemers, de Belastingdienst en consumenten is het in zijn ogen belangrijk dat op basis van een deugdelijk proces tot een begrijpelijke en uitvoerbare maatregel wordt gekomen. 'Tot slot brengt invoering van een btw-nultarief op groente en fruit een dekkingsvraagstuk met zich mee. Afhankelijk van de afbakening van groente en fruit gaat het om een derving met een orde grootte van structureel 1 miljard euro per jaar.'

Deze belastinginkomstendaling en hoe die op te vangen, wordt door een externe partij onderzocht. 'Het is van groot belang zorgvuldigheid te betrachten en de resultaten daarvan af te wachten. Dat draagt bij aan de vormgeving van een btw-nultarief op groente en fruit op een uitvoerbare, juridisch houdbare en doeltreffende wijze, waarbij rekening wordt gehouden met de gezondheidsdoelstelling van de maatregel.'


Uitkomsten begin 2023 verwacht

Het onderzoek is momenteel in volle gang en de resultaten worden begin 2023 verwacht, geeft Van Rij aan. Hij informeert daarna de Kamer of een wetstraject gestart kan worden gestart om een btw-nultarief op groente- en fruitproducten per 1 januari 2024 in te voeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer